De kift van een Rotterdammer

Wij gingen in Egmond aan Zee op vakantie. Als rasechte Rotterdammers voegden we ons bij de eveneens rasechte Amsterdammers die daar goed vertegenwoordigd waren. Er heerste een gezonde vete tussen ons en de “rest” van het recreatiepark. Wij kwamen er jaarlijks met de stationwagon van Pa Musch met  de Ericsson reclame het grasveld oprijden. Toen is het al gekweekt; die competitie met Amsterdam.

Treurig en verdrietig werd ik er dan ook van als men in het buitenland steevast over Amsterdam begon als je zei dat je in Nederland woonde…Natuurlijk zei ik dat Rotterdam óók mooi was maar dat maakte geen indruk.

Toen ik later naar Delft verhuisde, hoorde ik vaak dat Delft “erg op Amsterdam leek”…. Ik reageerde dan altijd dat ik vond dat Amsterdam erg op Delft lijkt.

Het is niet meer goed gekomen. Nu woon ik op een eiland waar ik een ‘overkanter” ben. Dat betekent dat je niet van het eiland komt. Ik ben een dubbele overkanter want ik kom zowel van Willemstad aan de ene overkant in Brabant (dat erg op Delft lijkt, een soort filiaal van Delft, en dat klopt ook gezien de historie met Willem van Oranje), en ook uit Rotterdam, en dat is dan de andere overkant. Dus ook hier is Rotterdam “niet van hier”. Niet zozeer een waardeoordeel maar een constatering. Als je niet van hier bent, dan ben je van “daar” en dat is toch anders. Dat vinden wij niet raar…. maar even zonder gekheid; ik voel me hier zeer thuis!

Omgeven door het water. En zo komen we op dat gevoeligheidje. Het IJsselmeer. Prachtig, toegegeven. Maar als mensen aan zeilen denken, dan roepen ze “IJsselmeer”! Hele bussen vol rijden vanuit Brabant naar het IJsselmeer, zelfs Belgen rijden naar het IJsselmeer, hele bussen uit de Randstad rijden naar het IJsselmeer, want daar kan je zeilen…. 

Ik ontken dat niet. Je kunt prima zeilen daar. Maar wij hebben hier ons eigen zeilparadijs. Zeilen kan je ook prima op het Haringvliet. De Grevelingen, Oosterschelde. Ons vaste vaarwater is het Haringvliet. En daar denken mensen niet zo aan. Maar om het nou het Rotterdamse IJsselmeer te gaan noemen? Dat gaat me toch echt te ver! Overigens is het wél zo dat je op het Haringvliet minder last hebt van de golven. Mensen worden hier dan ook niet zeeziek. Vraag me niet hoe het kan (*) maar profiteer ervan! We hebben overigens prima samenwerking met de collega’s van het IJsselmeer.

Vandaag varen op de Oosterschelde bij de officiele opening van het Kreeftenseizoen, ter gelegenheid van de Oosterscheldekreeft. Kijk, die hebben ze niet in het IJsselmeer! 😉
Op het blauwe kun je zeilen...

Op het blauwe kun je zeilen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s