Overgeleverd aan Google-Ads…

Het is niet best voor je huwelijk. Als je besluit met google Adwords te gaan werken moet je relatie wel tegen een stootje kunnen. Maar de Marketing Department van Zeilschip Hollandsch Diep had besloten dat we toch ook die weg maar eens moesten bewandelen.
We stortten ons dus gevoeglijk op deze fascinerende manier van digitaal adverteren. Advertentietje maken, en dan je zoekwoorden definiëren. Fluitje van een cent. Het gaat goed totdat je komt bij de ranking van de zoekwoorden, en gaandeweg begrijp je dat het verschijnen van je zorgvuldig opgetuigde advertentie onderdeel is van een veiling waarbij ranking afhankelijk is van “relevantie”… Zulks ter beoordeling van Google.. . “Als je het niet begrijpt moet je het niet kopen.” zegt mijn man stellig bij ingewikkelde producten, bijvoorbeeld een zeer ondoorzichtige hypotheekconstructie. Reden waarom ik verleden jaar had gesteld dat ik dus maar niet aan Google Ads wilde beginnen.

We wilden ons niet laten kennen. In onze vriendenkring bevinden zich succesvollle google Ads gebruikers (dank Hennie en Anita) dus voor ons zou alleen nog maar een lijstje met de juiste zoekwoorden de weg van succes in de weg staan. En nu ook de schipper meekeek voelde ik me gesterkt. Maar toen begon de ellende pas goed. Aanvankelijk zaten we niet echt op één lijn. Welles-nietes! De sfeer werd grimmig! Uiteindelijk klonk er echter van achter de beide laptops een steeds gefrusteerder “ik snap er niets meer van!”. Als Google je dan nog suggesties doet voor zoekwoorden die kant noch wal raken (dat is dan overigens wél weer relevant), dan zakt het kleine bergje vertrouwen dat je met de beste wil van de wereld hebt opgebracht, als een plumpudding in elkaar. En strijd maakte plaats voor lotverbondenheid.

Dat wij niet de enigen zijn die het niet snappen, dat is wel duidelijk. Er is een indrukwekkend aanbod aan video’s en artikelen waarin menigeen het google adwords mysterie uit de doeken wil doen.
Ik wil ze hierbij allemaal hartelijk bedanken. Maar halverwege haak ik af. Het wordt me te ingewikkeld. Als een meneer die echt zijn best doet zich in mij te verplaatsen met plakplaatjes op een groot whiteboard de google ranking gaat uitleggen en daar dan een half uur voor nodig heeft, dan kan ik maar een conclusie trekken. Het is een complot!

Want net zo min als wij kunnen bewijzen dat er ooit mensen op de maan zijn geweest, kunnen we controleren of er daadwerkelijk op onze advertentie is geklikt. We krijgen wel netjes de afrekening. En op basis van Google Analytics kunnen we zien dat er mensen op de website zijn geweest. Maar ja, Google Analytics is óók van Google, dus u begrijpt wat ik bedoel?
We geven het de voordeel van de twijfel. Mogelijk komt er omzet uit. Maar toch. Mocht u de advertentie zien verschijnen, dan hebben we maar één verzoek: Negeren!! Klik nóóit op onze advertentie. Bel maar! 0620250558! Of klik híer 😉

Nee, het is geen FBI-busje. Maar Leo checkt de Google Adwords, ook tijdens de vakantie!

Nee, het is geen FBI-busje. Maar Leo checkt de Google Adwords, ook tijdens de vakantie!

4 gedachten over “Overgeleverd aan Google-Ads…

 1. Hoi Syl,

  Zo herkenbaar, dit gedoe. Frank heeft ook iets meer dan een jaar een webwinkel:”www. betaalbare poster” gehad waar we dus geen klanten mee gegenereerd hebben. Ook hier was de ranking natuurlijk debet aan. Eigenlijk moet je er gewoon veel geld aan besteden. En dan nog…. Het kan fnuikend zijn voor je relatie. Vooral als je zo’n scepticus als ik heb, die dan al bij voorbaat zegt dat het wel niets zal worden. Niet leuk om gelijk te krijgen in zo’n geval. In ieder geval worden je columns wel goed gelezen door je kennissenkring. Je schrijft niet onverdienstelijk.

  Liefs, Emmy

  Op 5 mei 2013, om 10:27 heeft Syl het volgende geschreven:

  > >

 2. Em, geloof me. We stoppen er best wel duiten in….. Maar ja, dat doet de concurrentie ook. Dus de grote boekingsbureau’s scoren wel. Aansluiten daarbij kan natuurlijk ook. Maar het kaf van het koren scheiden als het gaat om boekingsbureau’s valt ook niet mee. Daarbij komt dat we veel doelgroepen hebben; bruidsparen, zakenleven, directies, evenementenbureau’s, directiesecretaresses, trainers, feestvierders, rustzoekers, watersporters, zeilers, nou ja… En allemaal hebben ze sites waar we op kunnen adverteren. “Aan de expert overlaten” hoor ik al zeggen. Het selecteren van een adviesbureau echter is feitelijk niet minder complex en ondoorgrondelijk dus…
  Gelukkig is de band tussen Leo en mij alleen maar gegroeid. We zijn erg blij dat wij zelf elkaar zonder adwords hebben gevonden. Gewoon bij de lezing van de Boswachter….

  • Hoi Sylvia, ik weet uit ervaring en van mijn webdesigner (met Google diploma, ja dat bestaat echt) dat er veel concurrentie is die op je link klikt om zo je budget erdoor heen te jagen. Het verhaal gaat zelfs dat er ergens in China hallen vol met mensen zitten die op alle zoekwoorden klikken de hele dag, met honderden gelijk. In dienst van Google natuurlijk, om zo omzet te genereren. Er is een manier om te zien hoe lang je bezoekers op je website zijn geweest na doorlink via Google, in mijn geval kon je dan zien dat dit maar enkele seconden waren, zelfs 80% van de bezoekers, serieus afhaken op de inhoud konden ze in zo’n korte tijd niet. Je con cullega’s doen dat ook vaak dagelijks, ze hopen op deze manier zo snel mogelijk dat je tegoed verdwijnt en je het te duur vind worden zodat zij de enige zijn bovenaan en het hun dus uiteindelijk minder gaat kosten want adwords zijn een soort per opbod. Voor bijvoorbeeld relatiegeschenken begint de prijs zo in september weer fors op te lopen tot wel € 1,- per klik.
   Mijn designer wist ook van een bedrijf die dat ook met meerdere collega’s zo de concurrent iedere dag weg klikte. Hier is niets aan te doen, het zal namelijk Google niet boeien dat dit gebeurd, omzet is omzet.
   Ik heb je blog net ontdekt en lees geboeid je verhalen, geweldig geschreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s