Aardige mensen!

“Zúlke áárdige mensen, daar in het buitenland!”. Een beetje vakantiebestemming kenmerkt zich blijkbaar door áárdige mensen! Zo’n plek waar mensen je nog spontaan gedag zeggen! “Héél bijzonder”, vertellen de vakantiegangers; “we mochten zómaar naar binnen”. En uitvoerig wordt uit de doeken gedaan dat de bevolking in dat verre buitenland toch echt wel heel anders is. Je krijgt koffie van ze, ze nodigen je uit en de maaltijd met vriendelijke bediening wordt uitvoerig beschreven. En het was zó speciáál. “In het buitenland hebben de mensen meer tijd. Zijn ze relaxter. En ze zijn echt véél socialer.” Ik hoor het regelmatig…

Enkele onbeleefde buitenlanders daargelaten natuurlijk. Buitenlanders die je je geld af willen troggelen door foute handel te verkopen. Of ondernemers die niet geven wat je verwacht; vuile hotelkamers, slecht eten en onbehoorlijke omgang.

Ik blijf me er een beetje over verbazen. Want er zullen zeker aardige mensen zijn, maar natuurlijk zullen er ook zijn die zich zo opstellen omdat dit zakelijk gezien nu eenmaal slim is. Klanten die zich goed bejegend voelen kopen meer, en dat is echt niet alleen bij ons inmiddels wel doorgedrongen.

Daarnaast kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat mijn landgenoten zich in het buitenland – of laten we in zijn algemeen zeggen; gewoon op vakantie, ook in het binnenland – ook héél anders gedragen. Zíj hebben dan namelijk geen haast. Zíj hebben, of ze máken tijd om naar die boer, die winkelier of die café-eigenaar te luisteren. Zij staan dan ópen voor een gesprek of een uitnodiging. Ze zijn ineens geïnteresseerd, ze hoeven niet te haasten, en ze zijn in een ontspannen stemming. Wie wil die mensen nu níet graag over de vloer?

Volgens mij zeggen mensen uit het buitenland óók dat wij aardig zijn. Want wij zullen buitenlandse toeristen toch ook graag in ons winkeltje, onze boerderij of in ons café hebben? Dus laten we eerlijk zijn, we zijn zelluf ook errug aardig!

Overigens, zéker de mensen in Ooltgensplaat! Want het is echt opvallend, hoe spontaan, open, en vriendelijk ik hier begroet word op straat. Niet in de laatste plaats door de jeugd, al of niet in het voorbijgaan op de fiets. Ben ik nog niet ééns een toerist. Kun je nagaan hoe men hier voor toeristen is.

Nu ik het er toch over hebt; Goed vakantie-oord hier hoor! Tip: vakantie op Goeree-Overflakkee! Natuur, water, mooi fietsen, rust.

En een leuke B&B. O ja, met áárdige mensen! Maar dat zijn écht áárdige mensen!

Heleen en Gerald Vink. Áárdige mensen. Én lekkere wijn...

Heleen en Gerald Vink. Áárdige mensen. Én lekkere wijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s