Willen is kunnen? Ammehoela!

Eigenlijk heb ik er een hekel aan; aan die mensen die verkondigen dat alles kan als je het maar wilt! Van die mensen die roepen dat je alles kunt bereiken als je je passie maar volgt. Types die “willen is kunnen” als dogma hebben omarmd. En met enige regelmaat kom ik ze tegen. Zo ook onlangs bij een lezing van een grote multinational.  Spreker was Ruud Koornstra. Duurzaam ondernemer, uitvinder van de LED lamp en begenadigd spreker. Maar ik had meteen een haat/liefde verhouding met hem. Toegegeven, hij had humor, wist het publiek te boeien en schetste met prachtige anecdotes zijn pad naar succes. Met vallen en opstaan, ongeloof en scepsis. Doch uiteindelijk reuze succesvol én duurzaam.

Hij riep ons op tot verzet. Tegen de gevestigde orde. Tégen de Shell. Tégen de grote machthebbers. Spoorde ons aan méé te doen. Vóór kleinschaligheid en duurzaamheid. En vóór de aarde! Sterker nog. Voor het paradijs op aarde! Het verhaal werd moeiteloos gebracht. Maar wat maakt dat ik na zo’n lezing de zaal uitloop met zowel enthousiasme als achterdocht? Geïnspireerd maar ook met de nodige vraagtekens?

Is het omdat hij dit verhaal al wel zeker 250 keer per jaar in het land heeft verteld? Komt het omdat zijn geld voor de ontwikkeling voor de LED is gefinancierd uit zijn inkomsten die hij ontving als producer in de helemaal niet zulke duurzame televisiewereld? En dat hij dan meldt dat alles kan als je maar wilt?

In Google plopt een oude vete tussen Koornstra en een cabaretier op. Maar ook een warme aanbeveling van Herman Wijffels, dus dat heft elkaar meer dan op.

Ruud heeft een verhaal dat hout snijdt. Over duurzaamheid, over de macht van de multinationals, over onze eigen verantwoordelijkheid en onze keuzes. Zijn pleidooi voor  kleinschaligheid spreekt me aan. Eigenlijk ben ik het gruwelijk met hem eens!

Enfin. Ook ik ben een positief mens. Maar wel een positief mens die desondanks durft te zeggen dat “willen is kunnen” gewoon niet altijd opgaat en dat heel veel mensen best héél veel willen maar toch echt niet altijd kunnen. En dat dat niet altijd betekent dat ze minder slim of minder gedreven zijn, maar dat het soms vette pech is.

Kortom, Ruud is okéé! Ik moet nog veel leren. Bijvoorbeeld om iets te doen met de positieve boodschap als ik die van harte onderschrijf, ook als hij gebracht wordt door zo’n doorgewinterde “beroepsspreker”. En accepteren dat “willen is kunnen” gewoon ook vaak waar is, en zich nu eenmaal beter leent voor een lezing waar mensen geïnspireerd vandaan moeten gaan dan “het gaat niet altijd goed, ook als je iets heel graag wilt… “.. En accepteren dat vermogende succesvolle ondernemers altijd kun succesverhaal in zaaltjes kunnen vertellen, en dat andere ondernemers evenzeer willen maar niet altijd slagen.

Ja, dat wil ik nog wel leren. Maar dat moet lukken. Want willen is kunnen Syl!
Ammehoela!

Ammehoela!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s