Klantendag? 7 tips waarmee uw klanten “ja” zeggen op uw uitnodiging

Uiteindelijk heeft u weloverwogen besloten een klantendag of relatiedag te organiseren. U heeft een locatie op het oog, heeft een datum en nodigt uw relaties uit. Helaas blijkt dat maar een klein gedeelte van de genodigden ook daadwerkelijk van uw uitnodiging gebruik maakt. Allemaal enthousiaste reacties, maar onder de streep blijft uw lijstje deelnemers teleurstellend leeg. Dat motiveert niet echt om het nog een keertje te proberen.

Besef dat we in een maatschappij leven waarin mensen vele keuzes hebben. Door de crisis worden er heel veel activiteiten georganiseerd. Het is triest, maar als er niet veel klandizie is, is er onder de streep weer veel tijd om evenementen te organiseren. Veelal zelfs gratis. De concurrentie voor uw bijeenkomst is dus groot. Maar kwaliteit wordt nog altijd gewaardeerd een een goed georganiseerde relatiedag is nog steeds populair.

Wij krijgen regelmatig mensen aan de telefoon die enthousiast vertellen dat ze klanten gaan uitnodigen. “En we hebben er wel 50 uitgenodigd”. Als we vertellen dat we maar 42 gasten aan boord mogen hebben, maar dat wij verwachten dat het er niet meer gaan worden, merken we de dat de beller wat sip wordt. Regelmatig komt het voor dat de beller later de optie weer intrekt. “te weinig aanmeldingen”. Ja, dan kijken wij ook sip. Daarom geven we wat tips omdat we een aantal succesfaktoren kennen die mogelijk tot meer deelnemers leiden. En ja, ook uit eigenbelang. Maar dat begreep u al…

  1. Nodig ook de eventuele partner eens uit. Hij of zij hoeft zich dan ten opzichte van het  thuisfront niet bezwaard te voelen om weer een dag van huis te zijn en met enthousiaste verhalen thuis te komen. Tevens is het voor de partner ook weleens leuk kennis te maken met u of andere genodigden waar hij of zij vaak over gehoord heeft.  Ik hoor u zeggen; sommigen zijn juist blij eens alleen te kunnen komen. Dat is ook zo. Laat het dus maar aan uw relatie over.U hoeft het ook weer niet verplicht te stellen…
  2. Boek een avondtocht; zo kan iedereen die dag toch nog een behoorlijk aantal productieve uren hebben. Eind van de middag inschepen, dan een uitgebreid dinerbuffet en ondertussen een mooi eindje zeilen. Uw relaties zullen makkelijker van zo’n uitnodiging gebruik kunnen  maken; ze hoeven immers geen productieve tijd te missen. Wij hebben de laatste jaren veel vaker middag- en avondtochten gevaren, met name voor het bedrijfsleven. Een andere optie is een tocht op zaterdag of zondag. 
  3. Organiseer een relatiedag juist eens in juli of augustus. Het is dan vakantietijd, maar niet iedereen gaat 8 weken op vakantie! Als je nagaat dat de meeste mensen max 3 weken op vakante zijn, betekent dat dat ze in die periode er vijf weken wél zijn. Niet onbelangrijk is het feit dat degenen die er wél zijn, in de vakantietijd juist vaak méér gelegenheid hebben om tijd vrij te maken om “ja” te zeggen op uw uitnodiging. Weet overigens dat iedereen zijn activiteiten, cursussen, terugkomdagen, vergaderingen plant in september, na de vakantie. Dat wordt dan juist ook de maand waarin velen het te druk hebben om deel te nemen aan activiteiten.
  4. Schroom niet om ook onderling concurrerende bedrijven uit te nodigen. Een relatiedag is geen plaats voor rivaliteit of concurrentie. We zijn allemaal mensen. Bovendien kunnen velen het waarderen als ze eens met “concullega’s” kunnen praten over de ontwikkelingen in de markt.
  5. Nodig gerust een groot aantal relaties uit. Niet iedereen zal  van uw uitnodiging gebruik maken. Maar weet dat uw gebaar op zich al gewaardeerd wordt. U bent weer even in the picture. Men ziet dat u activiteiten ontplooit, dat u niet achterover leunt en dat u geld (over) heeft voor dit soort relatiemarketing. Denk daarbij niet alleen aan voor de hand liggende relaties. Dus niet alleen klanten, maar ook andere relaties, denk ook aan de buren, aan uw boekhouder , aan …Het is niet vreemd diverse soorten relaties uit te nodigen. We maken het zelfs mee dat personeelsuitjes/teamdagen worden gecombineerd met relatiedagen. En mocht het zo zijn dat iedereen “ja” zegt op uw uitnodiging? Dan heeft u een luxe probleem, waar u zeker uit komt!. Wees niet teleurgesteld als u een in uw ogen laag opkomstpercentage heeft. Maar verbind u aan degenen die komen en maak er iets moois van.
  6. Natuurlijk horen relatiedagen in marketing- of communicatieplannen. Moeten doelen beschreven worden. Maar maak het niet te ingewikkeld. Het gaat om contact. Relaties bouw je, je koopt ze niet. Een spontane actie is ook verfrissend. Soms is er ook buiten de plannen iets te vieren, of vindt u gewoon dat het te lang geleden is dat u uw relaties informeel heeft gesproken. Wat let u om uw relaties te verrassen? Ga voor weer eens wat positieve energie, die u dus niet laat afhangen van het percentage deelnemers, maar van de activiteit zelf en de contacten.
  7. Weet dat u het nooit iedereen naar de zin kunt maken. Welke keuze u ook maakt, iedereen heeft zijn voorkeuren. Ook uw klanten of relaties. Daarom is het ook goed om eens af te wisselen. Sportief, actief, cultureel, binnen, buiten, groots, ingetogen, formeel, informeel. Behalve natuurlijk als u Zeilschip Hollandsch Diep boekt. Dat kunt u gerust héél vaak doen. Want wie vindt dat nu niet leuk! 

Ai, we zijn een beetje bevooroordeeld.Maar mocht u eens serieus willen praten over een klantendag of relatiedag, bel dan gerust om vrijblijvend eens te brainstormen.

Wij organiseren volledig verzorgde luxe dag- en avondtochten voor het bedrijfsleven en voor particulieren, vanuit Willemstad NB (30 min onder R’dam – 30 min van Breda). Zeilschip Hollandsch Diep is een traditionele zeilklipper voor personeelsuitjes, relatiedagen, vergaderingen, trainingen, enz. En natuurlijk ook voor verjaardagen of een bruiloft… Er kan aan boord getrouwd worden! Het schip is speciaal voor de zeilende passagiersvaart nieuw gebouwd. Het zeilt als de beste, hard en hoog aan de wind. Meehelpen bij het zeilen kan, maar is niet noodzakelijk. In de representatieve mahoniehouten salon zijn comfortabele zitplaatsen voor maximaal 42 gasten. Wij verzorgen eten en drinken aan boord.

En ook de gastheer kan ontspannen. Alles geregeld. Echt tijd om met uw relaties te praten!

En ook de gastheer of gastvrouw kan ontspannen. Alles geregeld. Echt tijd om met uw relaties te praten!

www.zeilschiphollandschdiep.nl

info@zeilschiphollandschdiep.nl

tel: 06 20250558

Sylvia Musch en Leo Vogel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s