Kappersfobie

Mijn zussen weten het al. Als ik ooit dood ga en men moet belangrijke thema’s in mijn leven in een notedop beschrijven, dan zal “kapper” daar zeker opduiken. Als kind al was ik dagen chagrijnig als ik naar de kapper was geweest. Maar ook als mijn vader zélf de schaar in ons haar zette om weer een knipbeurt uit te sparen. 

Ik heb de nodige wensen. Niet snijden want dan wordt het pluizig, niet teveel puntjes, maar wel een beetje. Geen bolletje aan de achterkant, geen lok, beetje pittig maar niet te mannelijk. Geen richeltje en houd rekening met mijn kruinen. Allemaal korte stukjes maar niet te dik maken. Wel uitdunnen maar alleen met inknippen. De randen iets rafelig maar niet teveel…. Niet zo moeilijk toch? Dus ik probeer dat altijd fijntjes uit te leggen. Als dat dan een paar keer verkeerd uitpakt, dan probeer je het steeds geforceerder uit te leggen. Dat ging ook niet altijd goed, dus op een bepaald moment nam ik me voor de kapper gewoon de vrijheid te geven. Overgave, volledige overgave. Wat grote richtlijnen, en “doet u maar wat u denkt dat me leuk staat”. Beste mensen, dat was het ook niet. Ik varieerde ook met kleuren. Zelf met pakjes thuis, of bij de kapper. Ik heb zelfs de kapper in Delft (Ted van KAMKAM) nog eens de vrije hand gegeven met betrekking tot de kleur. Hij kleurde me zwart, blond en bruin (in één coupe wel te verstaan). “U bent een beetje als een Yorkshire terriër” grapte hij nog. En ik gaf hem geen ongelijk.

Voor een controlfreak als ik is de kapper een kwelling. Je zit zelf niet aan het stuur en als de kapper een foute dag heeft, zit jouw haar weken niet goed. En dan voel je je gewoon helemaal niet okee. Alles is betrekkelijk en vaak zeg ik tegen mezelf dat dat toch niet zou moeten hoeven uitmaken. Er zijn belangrijker zaken in het leven! Dus ik heb inmiddels geaccepteerd dat het resultaat van een ritje naar de kapper wisselend zal zijn. Ik ben soms tijden bij één kapper. Want soms zijn er kappers die mij begrijpen. Kirsten, bij Monroe’s in Barendrecht bijvoorbeeld. Ze knipte me vlak voor mijn trouwen, en als ik mijn trouwfoto’s zie, denk ik aan Kirsten! Kirsten heeft het puik geknipt. Niet gesneden, niet teveel puntjes, maar wel een beetje. Geen bolletje aan de achterkant, geen lok, beetje pittig maar niet te mannelijk. Geen richeltje en ze hield rekening met mijn kruinen. Allemaal korte stukjes en uitgedund. De randen iets rafelig maar niet teveel. Kirsten begreep mij. Ik betaalde dan ook met liefde en tot enige onbegrip van het thuisfront een “Monroe’s tarief”. Een goede coupe mag wat kosten! Maar Kirsten was op een bepaald moment weg. Ik belde voor een afspraak maar ze zou naar Brazilie verhuisd zijn. Nou ja! Daar had ze het met mij nooit over gehad. Ze wilden gewoon niet dat ik naar haar toe zou gaan! De boeven.

Tijdens de vakantie naar de kapper is een soort gokfestijn. Sometimes you win, sometimes you lose. In een winkelcentrum in Italie stapte ik een kapper binnen. Er was plek. Ze spraken geen woord Engels, en ik geen Italiaans voor de duidelijkheid. Maar dat ik geknipt wilde worden was duidelijk. Er kwam een stapel kaartjes (als een kaartenspel) met allerhande modellen die ik in sneltreinvaart doorging. Al snel vond ik het type kapsel dat ik zocht. “Zo, graag”. De kapster zette resoluut de schaar in mijn haren. Na 15 minuten was ik geknipt als nooit tevoren. In de goede zin van het woord. De hele vakantie kon niet meer stuk. Maar ja, dat was Italie. Dat is voor de vervolgknipbeurtjes niet zo handig.

Ik heb inmiddels weer een nieuwe kapster. Renata! Van Kapsalon Tonnekreek. En zo shop ik nogal eens wat rond. Maar Renata is helemaal goed. Ze heeft me vandaag weer he-le-maal naar mijn zin geknipt. Ze moet niet naar Brazilïe verhuizen. Dat doet ze ook niet. Echt een type dat helemaal gelukkig is in Middelharnis. En zo moet het ook.

Zegt ze vandaag doodleuk dat ze met zwangerschapsverlof gaat. Ik kneep er nog net uit “goh, gefeliciteerd” .

Ik weet maar één oplossing. In die tijd op vakantie naar Italie!

IMG_1132bewerkt

5 gedachten over “Kappersfobie

 1. herkenbaar! Ik heb het gewoon opgegeven, ik zeg 3 dingen tegen de kapper: ‘asymetrisch, boven de oor, niet te lang’ want dat zijn (op dit moment) de kenmerken van mijn haar. Soms gaat het goed (zoals vandaag want ik zat dus ook bij de kapper) en soms ben ik thuis zelf met de kappersschaar in de weer, nadat ik van de kapper thuis ben gekomen. En als het te kort is (wat wonderlijk genoeg nooit aan de hand is), dan denk ik: het groeit vanzelf weer aan. Zo probeer ik mezelf dan moed in te spreken. Maar het blijft inderdaad behelpen.

  • We kunnen lotgenotencontact organiseren. Het is een zeer onderschat probleem… Ik heb ook menigmaal thuis nog “bijgeknipt”… Ja, ik spreek mezelf ook moed in op die momenten. De volgende keer bel ik jou, maar zoals gezegd, met Renata gaat het vooralsnog goed. Misschien als ze met zwangerschapsverlof is…??!

 2. Hoi Sylvia,

  leuk stukje dat je geschreven hebt, ja brazilië zal het niet worden, ergens anders misschien wel maar dan ga je gewoon mee naar die salon hè! Dat je kleur nog wat geel is komt helemaal goed.als het niet naar je zin is terug komen hè doe ik er nog even wat aan. Nou hoop na mijn zwangerschap je weer gauw te zien. Dan nu maar even laten groeien. Groetjes

  • Ha Renata, ik kijk het even aan want vind het nu nog te geel inderdaad. Als het zo blijft kom ik nog wel even langs. Verven we het gewoon helemaal zwart 😉 En ja, in je zwangerschap laat ik het groeien!! groetjes, Sylvia

   • en je weet het, als we een camper hebben kunnen we je overal achterna reizen..!!
    o ja, en nog bedankt dat je het nog even wat blonder/witter hebt gemaakt!! Het is nu wel okee. Weet nog niet of ik het blijvend deze kleur laat. Vroeger wisselde ik heel vaak van kleur. Ik vond het altijd wel kunnen, dat veranderen. Je kunt altijd nog stoppen als mensen “toverbal” tegen je gaan zeggen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s