Ogenmaffia

Een beetje blogger blogt niet over onbenulligheden. Maar over de toestand in de wereld, de politiek, of over misstanden. Ja, zat misstanden, maar je moet er wel een mening over hebben en als het enigszins kan toch ook een oplossing ervoor. Dus successievelijk vallen alle potentiële misstanden af. Gebrek aan oplossing…
Maar zo snel geef ik het niet op. Want zo zijn daar de opticiëns. Achter fraaie winkelpuien met gewichtige witte jassen die de semi-klinische sfeer moeten uitdragen, zien we ze met nét te modieuze brillen want ja. Ik had in de familiesfeer ook zo’n opticien. Al gauw werd duidelijk waar die mooie panden van betaald werden toen ik op een dag meehielp de brilmonturen te prijzen. Inkoop plus x procent waarbij ik “x” niet meer weet. Vast een geval van verdringing.
Ook mijn ogen werden gemeten. Ja, er was wel wat aan de hand. Okee, een afwijking in de sterkte, dat geloofde ik wel. Maar ik bleek ook een cilinder te hebben…. Ik moest een heleboel keer zeggen of iets “beter” of “minder goed” was ten opzichte van de vorige vertoning van een aantal stipjes die al of niet op elkaar moesten staan. Ik durfde eigenlijk niet steeds “ik weet het niet” te zeggen. Er waren minuscule verschillen maar ik had niet de indruk dat ik een dijk van een cilinder had. En dat klopte ook. De opticien zei triomfantelijk dat ik een klein cilindertje had waar je ó zo veel last van kon hebben! Ik liep kortom gezond de zaak in en er visueel gehandicapt weer uit.
Welnu, ik kreeg de bril maar heb hem nauwelijks gedragen. Ik heb jaren later gewoon een leesbrilletje gekocht, mijn ene oog een 0,25 te veel en mijn andere oog een 0,25 te weinig. Dat compenseerde prima. Er zat geen cilinder in, maar dat miste ik ook niet. Toen begreep ik dat opticiens natuurlijk gewoon cilinders voorschrijven zodat men op termijn niet meer een goedkoop HEMA brilletje kan kopen want je ogen wennen in de loop van de tijd weer aan die cilinder, hoe klein ook, in de bril! Ook verleden jaar, toen ik volgens de opticien een cilinder moest hebben, heb ik bedankt. “Dat hoeft niet”….. Hij sputterde maar de cilinder bleef achterwege. Waardoor ik nu ook nog zonder problemen een goedkoop leesbrilletje kan kopen en ook een brilletje voor ver af. Eerst las ik met +1,5, nu is voor ver af + 1,5 prima en lees ik met +3. Gelukkig dat ik die leesbrilletjes van +1,5 heb bewaard.
Gewoon de cilinder weigeren en een goedkoop HEMA brilletje kopen! € 5,– per stuk! En in Portugal heb je hele mooie, zoals die met tijgerprint waar helaas het pootje van afbrak omdat ik er te veel op gesabbeld had, maar ja die kosten ook wat. € 8,25.
Cilinders!? Ogenmaffia!! 
Leesbrilletjes in alle soorten en sterkten. Eerst voor dichtbij, als je ze bewaart op termijn voor veraf. Varierend van €5,-- tot € 185, maar dan heb je wel een Porsche leesbrilletje!!

Leesbrilletjes in alle soorten en sterkten. Eerst voor dichtbij, als je ze bewaart op termijn voor veraf. Varierend van €5,– tot € 185, maar dan heb je wel een Porsche leesbrilletje!!

2 gedachten over “Ogenmaffia

 1. Hallo Syl, je haalt her en der wat dingen door elkaar denk ik. Gezond naar binnen? Waarom ging je dan? en waarom trek je het advies van een opticien gewoon maar in twijfel? zoals de waard is… . maar goed een leuke leesbril kan altijd natuurlijk. ik zou alleen niet kiezen voor een heel goedkope leesbril, maar voor een van goede kwaliteit. Kant en klaar kan best, maar dan niet met troepglazen. dus als je eens iets echt leuks, hips, moois en goeds zoekt? en blijkbaar niet toe bent aan een opticien nog, kijk eens bij ons?
  zie je!

  • Beste ? Dank voor je reactie. “gezond naar binnen en visueel gehandicapt naar buiten” dat is echt zoals je het voelt; de witte jassen cultuur helpt erg om je patiënt te gaan voelen. Ik ben kritisch ten opzichte van het cilinderverhaal; als ik geen enkele opticien zou vertrouwen zou ik ook onlangs niet een Varilux bril aangepast hebben gekregen. Maar ik heb geen cilinder erin laten slijpen. Ik heb niets tegen goede opticiens, maar mijn stelling is dat het voorschrijven van cilinders soms niet nodig is.
   Eneeeeeh… Leuke leesbrilletjes hebben jullie! heb op je website gekeken.
   http://www.mijnleesbril.nl/dames-leesbrillen.html
   En een Porsche voor maar 145 euro. Die heb ik gehad (want ik investeer heus ook wel in iets mooiers dan HEMA, hoewel in functioneel niet te klagen heb over die brilletjes), maar is wat uitgebogen en niet meer de goede sterkte. Ook vond ik dat de poten te recht waren; als ik voorover boog viel hij af…. Jammer want het was een hele mooie bril. Succes en groeten, Sylvia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s