Geen zuivere koffie!

Één ding is zeker. Een blog met kritiek trekt méér lezers! Dit is althans mijn bevinding… Want de sneer naar de opticiens in mijn laatst blog is niet onopgemerkt gebleven. De blog staat als “best ever” in de statieken, en met stip. Toch eens kijken of een tweede kritische blogje deze overtreft? Ik denk dan dat ik de koffiebranche over me heen krijg. Voor de liefhebbers’; hierbij een echt verhaal om te bespreken bij het koffie-apparaat!

In koffie zit cafestol. Dit is een cholesterolverhogende stof. Drink je veel koffie met cafestol, dan is het niet onwaarschijnlijk dat dat je cholesterolgehalte verhoogt. Cafestol wordt tegengehouden door papieren filters. Dus koffiepads en filterkoffie is geen probleem. Ook oploskoffie niet, omdat dat in het productieproces is gefilterd en daarna gevriesdroogd. Ook “liquid koffie” bevat geen caféstol, want dat is ook koffie gezet met filter, en daarna erg ingedikt door er water uit te onttrekken. Waar wél cafestol in zit, is Griekse koffie, koffie uit cafétieres, Turkse koffie.

Een grote Nederlandse koffiebrander brengt al jaren een automaat op de markt met een stalen filter. Destijds had ik deze automaten op het oog om aan te schaffen. Ik vroeg de koffiebrander naar de effecten van cafestol. Ik kreeg een officieel statement waarin weinig concrete informatie stond. Aangezien ik werkte bij een farmaceutisch bedrijf met experts op het gebied van cholesterol, heb ik een collega van de medische afdeling gevraagd maar direct met de koffiebrander contact op te nemen om e.e.a. te checken. Deze collega kwam verbijsterd zijn verhaal doen bij mij. “Syl, dit is ongelooflijk!” Hij stond bijna naar adem te happen en buitengewoon verontwaardigd zei hij dat hij door de koffiebrander feitelijk was afgepoeierd. Het kwam erop neer dat ze wel wisten dat het gevaar bestond dat je een verhoogd cholesterol kan krijgen door veel koffie te drinken uit de automaat met stalen filter, maar dat ze geen onderzoek daarnaar deden. De collega ging er bijna van stotteren. “Maar ze wéten dat het een risico is en ze doen geen onderzoek?!!”. Ik kon hem wel sussen. “Rob, nee, dat hoeven ze niet te doen, ook al is het niet denkbeeldig dat vele mensen er wel last van hebben”. De collega stond me ongelovig aan te kijken. “Ja maar, ja maar, ze doen alleen geen onderzoek omdat ze – als ze dat doen – het risico lopen dat de uitkomsten ongunstig zijn’. “Ja, Rob, dat is zo. Maar weet je Rob, het is geen farmaceutisch bedrijf. Ze verkopen koffie!”.

Ik was overtuigd van het feit dat ik beter niet de beoogde apparaten kon aanschaffen. Geen zuivere koffie! In de publicaties die ik ben tegengekomen wordt nog weleens gemeld dat onderzoek gedaan wordt naar cafestol en de cholesterolverhogende effecten. Zo is er een publicatie van het NTVG uit 2006. Maar wat wordt er naast elkaar gelegd? Jawel, filterkoffie (met papieren filters) en coffeepads. In de conclusie staat: “onze conclusie luidt dat koffie gezet met coffeepads en de Senseomethode waarschijnlijk een verwaarloosbaar effect heeft op de serumcholesterolconcentratie van consumenten”. Terwijl er echt in de tekst staat: “Het gehalte in kookkoffie was circa 100 maal zo hoog als in de koffie gezet met pads (tabel)”. Dit is ook koffie zetten zonder filter. Maar daarover wordt met geen woord gerept in de conclusie. I rest my case!

Knipsel2

Knipselcafe

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006 30 december;150(52)

 

4 gedachten over “Geen zuivere koffie!

    • Ik vrees het ergste Arie… In een espressoapparaat zit volgens mij geen papieren filter, maar een metalen houder om de koffie in te doen, die houdt dus geen cafestol tegen. (maar lekker is het wel! 🙂 )

  1. Thuis heb ik een gewoon koffiezetapparaat, op kantoor drink ik echter cholesterolverhogende cappucino. Heerlijk! Gelukkig binnenkort zonder werk, goed voor mijn cholesterol 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s