Vrijdag 20 september – Degersfors

Ja, op een bepaald moment dient zich het verschijnsel “plekjesinflatie” aan. Als je in het begin van de vakantie een aantal keren een echt geweldige kampeerplek hebt gevonden, dan moet een volgende plek daar minimaal aan tippen. En dat betekent op zijn minst uitzicht op het water, speelgelegenheid voor Spits, zon in de avond en in de ochtend, niet te druk, kroeg op de hoek, en vlak kunnen staan. Maar die kroeg op de hoek hebben we allengs geschrapt hier in Zweden.

Als wij nu op de kaart kijken waar we naar toe gaan dan gaan we uiteraard richting meren en dat zijn er duizenden dus dat moet altijd goedkomen. We komen er echter ook achter dat het ene meer het andere niet is; bij sommige steden staan er overal om het meer eigen recreatiewoningen van de Zweden. 20% van de Zweden heeft een recreatiewoning dus…. Maar wij laten ons niet kennen en zelfs aan het Bodenmeer waar we verleden jaar waren was elke millimeter bezet maar slaagden we erin een plekje te vinden. Er komt dan ook iets van grimmigheid bij ons beiden om de hoek kijken. Want het komt ook voor dat we het meer wel zíen maar er niet kunnen komen. Allerhande tactieken worden dan besproken samen. Leo en ik bespreken dan de kans dat we aan het water kunnen komen. Je kunt het zien als kansberekening; we calculeren aan de hand van de bebouwing, de hoeveelheid en mate van recreatiewoningen en de drukte in de buurt hoe groot de kans is dat we aan het water kunnen slapen! We slaan dan af en rijden een pad af. Met de camperbus dan altijd spannend; onverharde wegen, maar goed. Er zit wel degelijk een gokelement in. Het ergste kan zijn dat je het hele eind weer in zijn achteruit terug moet rijden. We hebben een achteruitrijdcamera gelukkig…
Dan vind je op een bepaald moment een plek, niet aan het water. Op een parkeerterrein bij een golfbaan. Een goede plek, rustig, vlak, en met uitzicht op een immense golfbaan. In de verte tussen de bomen het meer. Ja, maar niet áán het meer. Dus uiteindelijk schoorvoetend besluiten we “dan maar” hier te blijven, terwijl het eigenlijk een prima plek is. We aarzelen nog even. Doorrijden? We hebben het ook weleens gehad dat we een plek vonden, en de volgende ochtend om de hoek de weergaloze plek vonden. We zijn dan nog niet zo ver dat we dan meteen stoppen en zeggen “mooi, die hebben we”. Want we willen eerst boodschappen doen, en een stukkie tuffen.
Morgenochtend zullen we wat joggers tegenkomen denk ik. Wij hebben wel de ervaring dat we nogal eens mooie plekjes vinden die rustig en lekker privé zijn. Niet zelden zijn het dan homo-ontmoetingsplaatsen, vissersstekken (die zich op zondagochtend dan ook pontificaal op 3 meter afstand van je camperbus installeren) of verliefde-stelletjes-parkeerplaatsen.
Verder heeft Leo me gisteren de techniek van de auto uitgelegd. Ik begin het nu enigszins te snappen. Ter illustratie heb ik het tekeningetje ook maar even afgebeeld. Duidelijk toch?
Accu's, dynamo's, laders, omvormers, aansluitingen, en nog meer accu's, zonnepanelen...

Accu’s, dynamo’s, laders, omvormers, aansluitingen, en nog meer accu’s, zonnepanelen…

De camper bevalt uitstekend. De doodnormaalste dingen zijn voor mij ultiem luxe! Gewoon warm water uit de kraan om af te wassen, en gewoon het afwaswater in de vuilwatertank laten lopen. Met de Ford was het altijd water koken. Er zat we een boilertje in maar die was erg klein. En we hadden geen vuilwatertank, dus moesten we een emmer onder de bus zetten. Ach, daar raak je ook aan gewend, dat wel….
We hebben ook een kleine CD speler meegenomen op 220V. En Leo heeft even wat CD-tje gepakt van huis. Zo’n stuk of 80…  Dus dat is ook wel lekker. Gisteren draaiden we “Campert” Sia, van Benjamin Herman. Maar ook de “nieuwe” van Bruce Springsteen, en CD’s van simple Minds, Chris Rea, Dire Straits, St Germain, en van Randy Newman. De speakers in de bus zijn ook niet al te slecht dus ook onder het rijden kunnen we een CD-tje draaien. Dat was in de Ford ook bijna niet te doen. WAT ZEG JE?! BIJNA NIET TE DOEN. Zoveel herrie maakte die.
Vanavond vroeg naar bed. We doen weinig maar ik heb ook slaaaaap.
Gisteravond nog even zitten praten over mijn job. Ik ben best aan het nadenken wat ik in de toekomst wil/kan gaan doen. De baan bij de Stichting Zuidwester is een jaarcontract. Goed gesprek met Leo ook gehad. Zal in de loop van de tijd daar nog wel even op terugkomen.
Zo! Nu weer even tijd voor een wijntje. Hoop dat het met jullie daar ook allemaal goed gaat.
We keep in touch, groetjes, sylvia
Bootjes, meren, water. Wij voelen ons erg thuis.

Bootjes, meren, water. Wij voelen ons erg thuis.

Lekker wakker worden (en slapen) in de bush

Lekker wakker worden (en slapen) in de bush

AA-lokatie

AA-lokatie

In het bos. Even off the road. Om het zware werkverkeer met bomen wel even de ruimte te geven.

In het bos. Even off the road. Om het zware werkverkeer met bomen wel even de ruimte te geven.

 

 

2 gedachten over “Vrijdag 20 september – Degersfors

 1. Hallo vakantiegangers,
  het is allemaal jaloersmakend mooi daar in Zweden.
  Zijn jullie over de brug gegaan of met de ferry?
  goed te horen dat alles toch wel goed gaat en dat je tevreden bent over de camper.
  Goeie tijd en reis gewenst vanuit Limburg.
  Frans

  • Ha die Frans. Ja het is hier prachtig. We zijn door de tunnel gegaan. Helaas, want we wilden de pont maar ineens zaten we in de tunnel.
   We zien elkaar snel nadat we weer thuis zijn! Groetjes, Sylvia, ook van Leo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s