Zondag 22 september – Värneborg

“Ik heb kutballen” zegt Leo tegen me in de supermarkt. Hij overvalt me ermee maar ik sus “nou Schat, dat valt toch wel mee?”. Bovendien verbaas ik me; je hebt óf een kut, óf ballen… Het zijn de Zweedse gehaktballen en “Köttballen”.. ja, dat zijn kutballen. Ze smaken heerlijk, met een gebakken aardappeltje, peultjes en Griekse yoghurt toe, met een wijntje natuurlijk.
Kutballen....

Kutballen….

Vandaag zijn we langs het Dahls kanaal gereden. Daar weinig van gezien, maar wel het sluizencomplex. Twee meren zijn met elkaar verbonden. Alleen is er een hoogteverschil van 45 meter tussen de twee meren. Er is dus een aquaduct gemaakt en daarbij nog een aantal sluizen. Daterend uit ca 1800 maar wordt nog gewoon gebruikt. Wel klein.
Vervolgens door een zeer glooiend landschap, met vele afdalingen en klimmen van 21 procent. Ook dat moet het busje even trekken en gaat goed.
Uiteindelijk in Värneborg aangekomen. Veelbelovend volgens het capitoolgidsje maar dat hebben we zelf nog niet mogen ervaren. Pittoresk en “Klein Parijs”. Nou ja, in parijs zitten de kroegen op elke hoek maar hier kun je op zondag middag gewoon geen enkele kroeg vinden die open is. Sterker, we hebben er niet een kunnen ontdekken. Wel pizzeria’s en kebab, maar koffie? Ho maar…. Zelfs op het station, een betrekkelijk groot station, staat een pictogram van koffie, en we zien een dichte kiosk. Zweden zijn niet van de koffie en niet van de café’s. Ze eten wel buiten de deur, maar borrelen enzo zal eigenlijk wel ind e grote steden zijn maar niet zo algemeen als bij ons. Wat heerlijk als je dan gewoon in je eigen auto koffie kunt zetten en om ons te troosten een hele lekkere magnum uit het vriesvak kunt halen!!
Druilerig weer vandaag. We hebben de camper op een parkeerterrein gezet bij het meer. Maar onze aandacht werd getrokken door een hele grote hoeveelheid auto’s die allemaal op een grasveld stonden en waarin mensen zaten. Door een luidspreker hoorden we steeds iets omgeroepen worden. We waren erg benieuwd wat dat nou was. Het bleek een Bingo! In de auto’s zaten mensen met klemborden en grote bingo-vellen af te strepen. En als iemand bingo had, moest die luid toeteren. Een aardig zondagmiddagverdrijf. Het waren wel een stuk of 150 auto’s. En niet de minste, dikke Volvo V70’s en grote Saabs. Natuurlijk omdat we in Zweden zitten, maar je associeert een Volvo V70 gewoon niet met Bingo op de een of andere manier.
IMG_0280
Verder een relaxed dagje gehad, hoewel Leo en ik nog wat klussen hebben gedaan. Kraan vastgezet, stuurknuppel vastgezet, gasfles verwisseld. Goed om samen nu dingen op te pakken. Leo heeft er soms de handigheid, de kracht of coordinatievermogen niet voor. Dat beseft hij en ik ben blij dat hij dan me vraag eeen handje te helpen. Dan is het goed als we het samen wel voor elkaar krijgen. 
Met de knie gaat het nog niet veel beter. En met de MSA is het ook daadwerkelijk anders al als met de vakantie in Italie eind vorig jaar.
Het gaat nu traag en moeizaam. We hebben veel tijd nodig voor alles. Het gaat erg langzaam. Maar ondertussen genieten we ervan dat alles wel kan en van de luxe in de camper. Vanmorgen ook weer uitgebreid gedouched en Leo ook.
Spits heeft een off-day. Hij heeft vast heimwee naar de bomen en de stokken en de plekken waar hij lekker los kon. Maar hij lijkt moe, ook hij moet mogelijk gewoon bijkomen van de indrukken.
Morgen weer verder. Ook ’s morgens hebben we een heel ritueel waar we steeds meer inkomen. Lekker bakkie zetten, dan aankleden allebei en Leo gaat dan een klein rondje met Spits. Ik maak ontbijt klaar en nog een koffie. Dan ontbijten we samen. Ik ga dan nog een rondje met Spits (want ik heb ook frisse lucht nodig) en Leo maakt de auto klaar voor vertrek.
Voordat we wegrijden moeten er een aantal zaken gechecked: Gordijnen moeten open. De koelkast moet van gas op 12V, de kachel moet uit. Het dakluik moet dicht, de slaapkamerraampjes moeten dicht. De koelkast en de WC deur moet op de knip. De lichten moeten uit. Alle servies moet op zijn plaats. De omvormer moet uit. De kasten moeten goed dicht met een klik. Het trapje moet ingeklapt worden. De berging moet dicht en op slot. De riem van Spits moet naar binnen. Eventuele wielblokken moeten ook naar binnen. Luifel moet ingeklapt. Stoelen moeten weer teruggedraaid worden. Navigatie moet startklaar gemaakt worden. Telefoons aan de oplader. Fles met water bij de hand voorin zetten. Het kussen van Spits moet onder de tafel. En ja, dan moeten we ook nog even kijken waar we naar toe gaan……
Morgen weer een dag….
Mooie ruige rotskust

Mooie ruige rotskust

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s