Nederlandse Zeilschepen in de Oostzee

 Waarom al die Nederlandse zeilschepen in de Oostzee?
Ja, die vraag rijst natuurlijk als Leo vertelt dat er in de goede tijden in de Oostzee een flinke vloot Nederlandse zeilschepen voer. 
Het begint in de jaren 60, als oude bedrijfsvaartuigjes opgeknapt worden en onder zeil gebracht worden door liefhebbers. Klompen die stonken naar teer en pek. Een dure hobby, daarom moesten ze met gasten gaan varen. Als je met gasten gaat varen, dan wordt dat op een bepaald momenteel commercieel. Dan wordt het nodig dat je onder klasse gaat brengen, met andere woorden gecertificeerd worden maar er bestond destijds alleen een certificering voor motorschepen. En een oud zeilschip is heel anders dan een motorschip.
Een groep van die mannen met baarden en snorren hebben toen Register Holland opgericht. Register Holland heeft een set “rules’ gemaakt die geaccepteerd kon worden door de SI (scheepvaartinspectie). Die Rules waren dus speciaal geschreven voor bedrijfsmatige schepen voor de zeilende passagiersvaart. De eisen hadden betrekking op veiligheid. De Rules werden geaccepteerd door “SI” (scheepvaart Inspectie) en SI is een internationaal opererende Nederlandse instantie die wereldwijd geaccepteerd wordt. En zo kun je onder de wereldwijde “SOLAS” rules terecht komen (Solas is Safety Of Life At Sea). Vanaf dat moment ben je internationaal goedgekeurd als je met dat certificaat onder Nederlandse vlag waar dan ook terecht komt.
Leo heeft jarenlang zijn boterham verdiend als freelance kapitein op zeegaande Nederlandse  zeilschepen met passagiers (Caribic, Oostzee. Spitsbergen, Canarische eilanden, Noorse wateren, Middellandse Zee, Noordzee).
Die set rules voor zeilschepen is uniek. Er is geen enkel ander land dat speciaal rules heeft voor zeilschepen.
Uiteindelijk waren er dus veel Nederlandse zeilschepen die goedgekeurd waren voor de Internationale zeevaart. En af en toe lagen er dus zo’n 20 Nederlandse schepen in bijvoorbeeld Marstal (Denemarken). De laatste jaren hebben de Denen extra eisen bedacht om de Nederlandse schepen uit hun wateren te weren. De Nederlandse regering heeft daar in Europees verband in geen enkel opzicht op gereageerd. Helaas zijn er daarom veel Nederlandse schepen noodgedwongen uit het gebied vertrokken.
Het is dus wel zo dat de Nederlandse Zeilvloot een goede reputatie heeft. Schepen met de Nederlandse vlag worden wereldwijd geaccepteerd en in de havens krijg je zelden controle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s