Een vrijwilligster met een knot, dat willen we!

De mevrouw van de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers in het Bronovo Ziekenhuis vergeet ik nooit. Ze had naast een grijze fletse knot ook een kleine ruimte met oncomfortabele houten stoeltjes in een inpandige ruimte. Met TL buizen in het plafond.Je kon er als bezoek maar ook als patiënt roze koeken kopen en gevulde koeken. En champignonsoep in een plastic bekertje. 25 cent kostte dat en dat was ook in die tijd een koopie. Ook koffie en thee natuurlijk maar daar hield het ook wel zo’n beetje mee op. Als personeel gingen we daar ook regelmatig shoppen. Want het kostte een  grijpstuiver en die soep ging nooit vervelen. Dat kan niet meer.

Tegenwoordig wordt er koffie verkocht door cateraars die de ruimte in het ziekenhuis kunnen pachten waardoor het ziekenhuis inkomsten krijgt die de patient ten goede komen. Zoals een mooie muurschildering waar niemand ooit om gevraagd heeft, design balies of 22 televisiekanelen op het tv net. Of een kunstwerk in de parkeergarage…. Daar zit blijkbaar iedereen op te wachten en dat rechtvaardigt de 2.95 euro voor een kopje koffie. En roze koeken zijn niet te koop. Alleen de gebaktopper van de duurste lokale (dat scoort nog beter) banketbakker. Maar daar zeur je niet over als je vader terminaal is. Dus dan trek je je knip en dokt. En de volgende dag ook. En de volgende dag ook. Want dan is tante Truus er en die lust ook gebak.

“Er is ook een sociaal assortiment” roept dan de cateraar. Maar ja, als er zoveel luxe te koop is, en je kan met een zwaar zieke het restaurant bezoeken, dan wil je niet bezig zijn met prijzen. Dan bestel je wat je ziet, en daar varen die ziekenhuiswinkeltjes wel bij. Immers, wat voor keuze heb je als patient of bezoeker?

En die ziekenhuiswinkels scoren ook o zo goed in de lijstjes van Elsevier of de gastvrijheidlijstjes waar het ziekenhuis op afgerekend wil worden. Voor een beetje score in die lijstjes kun je niet aankomen met alleen roze koeken en zeker niet met champignonsoep uit een bekertje. Maar je maakt de blits met de verkoop van exclusieve liflafjes en inspirerende broodjes.

Als je het je kunt permitteren is het o zo lekker. Maar er is een grote groep die dat niet kan. En vraag die maar eens wat ze écht willen. Dan weet ik het wel. Een roze koek en een bekertje koffie uit de automaat. Op houten stoeltjes in een inpandig door TL buizen verlichte ruimte. Met een ietwat tuttige UVV-er. En een gratis parkeerplaats. Dat is pas hospitality.

Deze roze koeken zijn bekend als: "roze koeken"

Deze roze koeken heten roze koeken omdat het roze koeken zijn.

3 gedachten over “Een vrijwilligster met een knot, dat willen we!

  1. Hoi Syl, Dat is nou iets waar ik me ook altijd aan erger. Bij ons in het ziekenhuis kan je nog wel hier en daar iets uit een automaat trekken, maar dat is ook vrij kostbaar. De koffiecorners hebben inderdaad chique lekkernijen en broodjes.

  2. Hoi Syl, dat waren nog eens tijden. Ik was daar zo’n beetje in de kost, want het personeel kreeg ook gratis de kapjes van het brood met …..roomboter. En dan zo’n heerlijke kop soep erbij. Nee en wat ik ook zo leuk vond was hun beleid om mensen met een handicap in dienst te nemen. Bijvoorbeeld de jongen met het syndroom van Down, die de lift bediende of dingen door het ziekenhuis vervoerde. Wij op de afdeling Nucleaire Geneeskunde maakten graag een praatje met ze. De automaten staan hier in Nijmegen inderdaad in een hoek. En als ik mijn boterhammen ben vergeten, voelt het alsof ik daarvoor gestraft wordt, zo duur vind ik de broodjes. Zelfs als je gewoon twee boterhammen, een kuipje boter en een klef plakje kaas in de verpakking koopt ben je al net zoveel kwijt als een heel brood bij de bakker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s