Waarom goedkoop doen als het duur kan?

Iedereen heeft zijn wensen voor het nieuwe jaar. Even buiten de gebruikelijke, die meer in de categorie gezondheid, vriendschap en geluk vallen, heb ik er nog een paar. Namelijk dat iemand in 2014 iets uitvindt waarnee de hoes van het dekbed gewoon netjes bovenaan in de hoes blijft zitten. Dat er een haarverf komt die gewoon wél in één keer grijs/wit kleurt, en dat iemand een alternatief bedenkt voor die lelijke gele barcodelabels in de oren van koeien. En waar blijft de draadloze energie; al die snoeren lekker weg? Waarom zijn er nog geen multifocale glazen die wél makkelijk lezen? Waar blijft het benzinestation waar je niet in de kou hoeft te tanken terwijl je uit je hemd staat te waaien? Maar het zijn natuurlijk luxeproblemen.

Er zijn genieën op deze wereld die wonderbaarlijk efficiënte oplossingen bedenken voor allerhande ongemakken (*). Maar die gave heeft niet iedereen. Neem een specialistisch ziekenhuis in Rotterdam met een logistieke uitdaging. Patienten die geopereerd moeten worden dienen daar bij de voorbereidingen een aantal onderzoeken te ondergaan en daartoe een aantal lokaties in het ziekenhuis te bezoeken op één dag. Het bleek reuze ingewikkeld dat adequaat bij te houden… Dus daar heeft men een bijzonder efficiënte oplossing voor gevonden; Ipads!! Nu wordt aan alle patienten een Ipad ter beschikking gesteld waarmee de behandelaar kan registreren dat de patiënt daar geweest is. O zo handig; nu kun je op het eind van de route zien of er posten zijn overgeslagen… (!) Een A4-tje met een checklist met de te bezoeken lokaties en een vakje ervoor dat aangekruisd kan worden had ook kunnen werken, maar ja, dat is niet sexy. En als supermodern ziekenhuis kan je daar niet mee aankomen tegenwoordig. Slecht voor je imago. En waarom makkelijk en goedkoop doen als het duur kan?

 Ik krijg steeds meer behoefte aan franje-loze effectiviteit. Sobere bushokjes zonder design die niet kapot kunnen. Simpele apparaatjes zonder electronica. Gewone aankruislijstjes met een nietje erdoor. Zo’n mooi, praktisch, degelijk, goedkoop en efficiënt nietje. Maar…. een paperclip mag ook. Ik ben niet zo moeilijk..

(* zie hier alle handige oplossingen)
met een sneak preview:

En in de link nog 87 andere ideeen

En in de link nog 87 andere ideeen

2 gedachten over “Waarom goedkoop doen als het duur kan?

  1. Wat een goede, leuke blog. Maar de gewenste of gedroomde uitvindingen kosten waarschijnlijk ook (nog) teveel
    geld om ze te realiseren. En zolang wij alle meuk blijven kopen, blijft de economie draaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s