Stubbeköbing- Meevaren met de bejaarden (26-29 juni)

image

Uit de serie waterdruppels.... mos met drup

Het bos in Hänger was een groot contrast met de camping die we de dag erna bezochten.

image

Zoek de camper (part 91)

Een grote camping aan het meer in Roskilde,  (Denemarken), bekend om de organisatie van het grootste popfestival van Europa. De receptie van de camping ademde nog wel wat hippie-achtigs uit, maar dat was gauw verdwenen toen de badges electronisch werden uitgelezen en de rekening werd opgemaakt. Weinig flower-power, meer moneymaker. Een douche kost 3 Euro (die is dan wel ruim maar je  mist alsnog een plankje en een haakje en een bankje) en Spits kost 5 Euro. Du Teuerchen….

Onderweg brachten we een bliksembezoek aan het zomeronderkomen van de Denemarkse koning. De wisseling van de wacht hebben we niet uitgekeken omdat Spits begon te blaffen tegen de heren. Alles wat niet normaal is, daar reageert hij op. En houterig heen en weer macheren met een bontmuts op je knar, dat is niet normaal. Spits was meteen populair bij het publiek.

image

Rare manier van lopen, raar iets op je hoofd, rare kleding. Logisch dat Spits het verdacht vindt....!!

Op zaterdagmiddag kwamen we aan in Stubbeköbing, een havenplaatsje in Denemarken waar Leo als kapitein van de Pedro Doncker, een driemaster, vaak aanlegde als hij tourtjes deed in de Oostzee met gasten, een jaar of 15 geleden! Het was leuk om dat te zien en een kampeerplek zoals wij die graag zien. Haventje, beetje leven, en helaas doordat de bedrijvigheid afneemt,  vaak ruimte om te staan. Roestige installaties, grote lege graansilo’s, picknicktafels, en een pont naar het naburig eiland. Die pont fascineerde Leo al meteen, want hij zag dat hij helemaal van hout was gemaakt. Het bleek een pont uit 1954, nog volledig in de vaart, maar wel afhankelijk van vrijwilligers, de Vrienden van IDA, en ook van MAERSK, de grote Deense expediteur die op die manier aan zijn imago timmert. MAERSK heeft pas 20 schepen laten bouwen van 400 meter lang, en een capaciteit van 30.000 containers per boot…. 72 meter hoog en 67 meter breed…..

We hebben ons spontaan ingeschreven voor een tochtje met de pont. Een all-inclusive, behalve de drank dan, en dan wil het zeggen dat je onbeperkt worst kan eten. Maar na één worst zit je vol… Voor 30 Euro drie uur tuffen op de pont naar de oude brug uit 1933 waar wij ook overheen gekomen waren. Toen was ons al opgevallen dat hij bijna uit elkaar viel. Die brug wordt afgebroken omdat er een nieuwe brug komt met dubbel spoor. En dat dan weer omdat er een nieuwe verbinding komt tussen Duitsland en Denemarken waar die brug deel van wordt.
We zaten zodoende aan schielijk op de pont neergezette picknicktafels, bediend door grijze Deense vrijwilligers worstjes te eten. Ik was met mijn 51 met afstand de jongste.

image

Volledig houten pont, gebouwd in 1954....

Stubbeköbing is een klein dorp met wat winkels, maar het is triest om te zien hoeveel winkels leeg stonden, met verbleekte briefjes “te huur” op de winkelpui. Niet opgehangen door de verhuurder waarschijnlijk want die zal het een zorg zijn omdat het huurcontract toch wel doorloopt, maar vaak A4-tjes met Te huur in het Deens. Dat maakt het nog schrijnender…. Dat was ook wat de Denen met wie ik op de pont sprak ervaarden. Ik kon ze – en natuurlijk straalde ik uit dat ik een vrouw van de wereld was .. – met stelligheid melden dat dat niet des Stubbeköbings was, maar dat dat ook in Ooltgensplaat speelt, wat zeg ik, dat dat overal speelt. En daarmee hoopte ik dan dat ik ze wat getroost had. Gedeelde smart is halve smart nietwaar……..

Vandaag met de pont van Denemarken naar Duitsland. We dachten een plek te kunnen vinden aan de kust aan de Oostzee, maar daar is het volgebouwd. Je voelt het al aan je water, en we zijn alsnog het binnenland in gegaan. Wat een prachtig gebied.
Nu aan een meer bij Schlesen. Verlaten parkeerterreintje, maar lekker rustig en leeg en vlak en groen. Alleen vanmorgen om 0700 uur kwamen de gemeentewerken het plaatselijke depot leeghalen met vrachtwagens, maar wij klagen nooit. De vrachtwagens rijden dan een meter voor je camper langs.

De pont was megagroot. Terwijl de autoś er af reden, reden ze een verdieping erboven de boot op. Overtocht duurde een uur.
Morgen met Spits een stukkie lopen. Spits is moe volgens ons. Beetje loom. Wij ook wel. Het wordt niet laat vanavond. Gaaaaaaaap.

26 juni * Hänger – bos (Zweden)
27 juni * Camping Roskilde (Denemarken)
28 juni * Haven Stubbeköbing (Denemarken)
29 juni * Parkeerplaatsje Schlesen (Duitsland)

image

Groen tapijt van plantje dat je kunt eten zei Lotta maar ik weet niet hoe het heet.....

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s