Arrangement Eilandhoppen….

Klaar voor de garnalen

Klaar voor de garnalen

Je wilt er eens uit. Dus ik trommelde een vriendin op. Voor een turbo-rondje eilanden.
Je start natuurlijk met koffie in Proeverij13 in het werelddorp Ooltgensplaat. De Proeverij is nu elke dag open vanaf 09.00 uur (door de week alleen de ochtend, vrijdag en zaterdag tot 18.00 uur). Om op gang te komen zeg maar. Dan plan je dat je dan rond lunchtijd aankomt bij de Visafslag in Stellendam voor een lekkere kibbeling met frites bij de Visafslag in Stellendam (fa. Habraken). Zo’n viswinkel waar je je ogen uitkijkt. Vanwege de vis en het ruime, verrassende assortiment. Maar ook omdat je zo lekker bij een gaskacheltje naar de vissersboten kunt loeren. De meesten zijn door-de-week op zee en komen dan donderdagnacht/vrijdagmorgen aan waarna de vangst verhandeld wordt op de visafslag. Reden om hier op een vrijdagmorgen weer eens terug te komen. We kijken nog even op de werf en ook nog even in de nautische supermarkt, waar we alle fleeces aan hebben gehad die er hangen, maar niets hebben gekocht. We rijden we het havengebiedje af, de rotonde op. En dan zien we het. En vrijwel tegelijkertijd roepen we uit: “Dáár! Kringloop!!” Ik draai een rondje op de rotonde, richting terug, en draai verwachtingsvol naar de Kringloop van Stellendam. Verlekkerd lopen we rond, staan te watertanden bij een prachtige tweedehandsinventaris van wat eens een goedlopend Chinees restaurant moet zijn geweest. Mooie, grote borden met Japanse motieven, kleine kopjes, schoteltjes. Maar wij houden ons beiden in. Wel een diepteinvestering gedaan door twee dienbladen te kopen. Éentje voor onder de waterbak van Spits, maar onderweg naar huis heb ik me bedacht. Spits bekijkt het maar, ik houd de twee blaadjes voor eigen gebruik.

We tuffen naar de boerencamping “De Zonnewende” in Ouddorp. Prachtig gelegen bij de duinen, je hoort de zee en binnendoor zo op het strand. Dat doen we na een kopje koffie in de camper en we lopen een stukje richting Strandpaviljoen Iloon. Wat een verrassing; een behaaglijk verwarmde strandtent met open haard. Kerstverlichting en erg goede witte wijn. En dus open, elke dag, ook nu dus in december, tot 20.00 uur “Op het magische strand” staat er bij het bord van Iloon. Maar het feit dat ze open is vinden wij al een wonder op zich. In het donker dan wel weer de weg terug proberen te vinden naar de camper en daar via de WIFI nog even TV kijken op de tablet.

De volgende ochtend uitgebreid ontbijten en dan richting het Tropische Zwembad van Port Zelande in Ouddorp. We zijn niet zo gek op Center Parcs, maar dit is anders. Niet zomaar een zwembadje… We badderen de hele ochtend tussen de tropische planten. Daar waar je in veel tropische zwembaden vaak die foeilelijke ola-ijs prullenbakken met veel blauw, rood en geel ziet, zien we hier echt mooie decoraties. Eigenlijk van die decoraties waarbij je wegdroomt; “wauw, dat zou mooi staan op onze schutting…”… We zien dat je in de Turbotunnel kan. De badmeester legt uit wat het is en met een opblaasbare band in de vorm van een 8 lopen we de trap op, niet wetend wat we daar kunnen verwachten. Voor ons loopt een echtpaar van rond de 70 die zegt dat het erg leuk is, en dat ze voor de 8e keer gaan. Dat kan nu, want het is geen vakantie en er zijn bijna geen badgasten. Het is de bedoeling dat je met zijn tweeen in de band gaat zitten en dan op de knop drukt die de waterstroom in werking zet. Dan worden we gelanceerd. Het gaat hard, heel hard, we komen in de ronde tunnel. Dan in het donker. Het gaat nog harder. De tunnel heeft bochten. Die je niet ziet. Gaaf. Heel gaaf. Doen we nog 6 keer.

Ondertussen poedelend wachten op de wildwaterbaan die om 13.00 uur open gaat. We drijven via de krachtige stroom naar buiten, waar we tussen de toppen van de dennenbomen in een exotisch oord lijken te komen. Er zijn halverwege uitrust-inhammetjes waar je lekker met je kop in de buitenlucht frisse asem kan happen terwijl je lekker relaxed in het warme badje zit.

Maar we hebben een druk programma dus we rijden na het tropische avontuur richting het Noorderstrand/Brouwersdam. Parkeren de camper precies op de plek waar we de kitesurfers kunnen zien die met de storm een stevige uitdaging hebben.
20141218_153631
De camper wordt ondertussen gezandstraald maar wij zitten met onze zelf gebrouwen middagprak op onze schoot.
20141218_144054Om vervolgens de toeristische route te vervolgen richting Noord-Beveland, waar we via Wissenkerke bij Colijnsplaat arriveren. Met onze neus in de boter want de garnalenvissersboten komen net terug. De vrachtwagens staan al te wachten en wij drinken koffie bij ook weer zo’n mooie tent die uitzicht op het spektakel geeft. Met lekker behaaglijke warmte en gezelligheid. De vismijn is een levendige en fotogenieke plek, hier wordt iedere donderdag vis geveild en afhankelijk van het seizoen ook op andere dagen. De veiling heeft de grootste garnalenomzet van Nederland, de verkoop van het zeebanket is dan ook een belangrijke inkomstenbron voor het dorp. Colijnsplaat is een prachtig vissersdorp ook met een bijzondere historie tijdens de watersnoodramp.

We trotseren de wind ook op de Zeelandbrug, en eten een wederom zelf meegenomen nasi bij de Grevelingen net na Bruinisse. We zijn iets eerder thuis dan gepland. De yoga hadden we eigenlijk voor vandaag afgeschreven. Maar aangezien ik om 19.30 had gegeten, uitgepakt en bijgepraat met Leo was er geen legitieme reden niet naar de yoga te gaan. Erg fijn altijd, bij GadenChocorLing, een prachtige boerderij in het buitengebied Heijningen bij Willemstad, op een mooie grote, ruime houten hoge zolder. Een prachtige, stilmakende plek waar ik al jaren kom.

Ik weet niet of het van de yoga komt, of van de wind, of van het zwemmen, of van het gevoel van vriendinnen onder elkaar, of van de strandwandeling. Maar ik ben om 23.00 uur terug, en laat Spits nog even uit. Ik heb de heftige behoefte om nog even lekker met hem te rennen. Ik besef dat ik dat tijden niet spontaan gedaan heb. Spits lijkt me verwonderd aan te kijken. Om deze tijd? Syl zoveel energie? Ik vraag maar niet hoe het kan, ik geniet ervan.
20141218_172115
20141218_165713
20141218_153540
20141217_130053

Een gedachte over “Arrangement Eilandhoppen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s