Wat nou elanden * 6-8 september / Onderweg naar Langesund

Met de camperkont in het bos. Altijd goed.

Met de camperkont in het bos. Altijd goed.

Het laatste nachtje in Noorwegen was geheel in stijl. Met de camper in het bos, aan het begin van een aantal wandelingen.

Ik besloot met Spits nog een wandelingetje te maken en om niet te hoogmoedig te zijn koos ik een uitgezette wandeling van 1,5 kilometer. Ik weet immers dat de circuitjes hier geen ANWB wandelpaadjes zijn… Maar steile knieenkrakers. Struikelpaadjes. Kuitenslopers. Het hele gebied was rotsgrond. En daar is in de loop van de tijd begroeiing op gekomen. Het veert een beetje en het klinkt ook anders.
Humus, naalden, bladeren hebben een dikke laag gevormd. Als we verder van de parkeerplaats aflopen is het al gauw doodstil. Het is zo gek stil dat Spits zijn oren spitst…. Echte stilte is zeldzaam tegenwoordig en het valt meteen op. En het is ook een beetje raar met al die keien en rotsen, bemoste bomen en wortels over het pad die de grond niet inkunnen. Heb over die 1,5 kilometer anderhalf uur gedaan; wel een beetje verdwaald……
2015-10-05 16.41.03
Nu zit ik weer op de boot naar Denemarken.
We hebben een prima plek aan voorkant met magnifiek uitzicht op de zee.

Ik stiefel naar de receptie om wifi te kopen maar de mevrouw raadt het af want midden op zee valt het regelmatig uit. Maar ondertussen zie ik rechtsboven op dit schermpje dat veelzeggende driehoekige wifitekentje met wel vier (!) streepjes mij het leven moeilijk maken. “Koop me, koop me”  schreeuwt het…. Maar ik beheers me. Wifi kopen kost 60 Kronen, ca 7 Euro.

Maar wat een mooi land. Leo heeft een geweldige route uitgestippeld. We zijn toch niet naar Bergen gegaan. Ik vond de bergen al mooi genoeg….. :-). Voor Bergen moesten we meer naar de kust en dan moet je ook een aantal veerboten nemen. Dat loopt ook nog eens in de papieren. Een overtochtje van 20 minuten kost toch gemiddeld wel omgerekend 25 Euro. En dan moet je ook nog weer een keertje terug als je via Langesund  aan de Oostkust weer terug wil en dat wilden wij want ik wilde graag nog meer binnenland zien.

IMG_8785 - kopie

Noorwegen is niet goedkoop maar we hebben het wel in de klauw gehouden. De veerboot vanuit Denemarken (Hirtshals – Langesund vv) kost 116 Euro inclusief alles, per enkele overtocht. Wij zochten en vonden campings van gemiddeld 20 Euro per nacht. Wij betalen over het algemeen buiten het seizoen op het vasteland zo ca 10 Euro. Maar wij hebben niet altijd een camping nodig. Gelukkig is de diesel niet duur, hier ook niet. Voor ouderwetse begrippen dan want omgerekend toch ca 1,50 Euro. Hoe leuk om dan in Duitsland te tanken voor 1,08 Euro. En aangezien wij niet zo vaak uit eten gingen en ook niet zoveel koffie- of borrelstops  (die hielden we wel in onze eigen camper) viel dat nog wel mee. Heb uit nieuwsgierigheid wel zojuist een wijntje aan boord besteld. Een glaasje kost 79 Kronen, zeg maar ca 9 Euro….
Boodschappen zijn ook niet goedkoop maar ook niet exorbitant duur. We hebben geen echt goed referentiekader want wij deden alleen boodschappen bij de Coop en Spar. Niet echt een keuze; er waren simpelweg geen andere supermarkten. Het assortiment van de Coop ken ik inmiddels uit mijn hoofd. Wel goed gesorteerd. Prima, niet van die megadingen waar je een half uur bezig bent om te parkeren en dan verdwaalt tussen de schappen. En keuzestress hebt omdat je niet kunt kiezen uit die 500 yoghurtjes. Daar hoef je niet bang voor te zijn in Noorwegen (waar wij waren tenminste en we zijn niet in grote steden geweest) en ik vind dat geen nadeel.

2015-10-05 17.05.31

Maar de uitzichten waren onbetaalbaar en de indrukken. Noorwegen is veel meer dan het Noorwegen dat ik ken van de ansichtkaarten met groene bergwanden met daaronder diep een groen fjord met een bootje. En een blauwe lucht natuurlijk. Mijn idee van Noorwegen was eigenlijk een soort Super-Ardennen. Niets ten nadele van de Ardennen, maar ja.

Wel heb ik vier weken uitgekeken naar elanden want die zouden voor je op de weg oversteken. Overal van die borden.  Dat ze voor je auto oversteken…. Nepborden. Toeristische ordinaire marketingtrucs.

Inmiddels in Denemarken. Eerste overnachting functioneel. Bij het benzinestation, op een bedrijventerrein, tussen de Ford- en de Mazdagarage. Het is winderig en koud. Op naar Aalborg.

Nu in Flensburg op een camperplaats. Bij het water. Vanmiddag naar Hamburg op visite bij Wolfgang, Birgit en Lasse.

9 gedachten over “Wat nou elanden * 6-8 september / Onderweg naar Langesund

  1. Aha…..jullie komen weer in de buurt!
    Zal wèl even wennen zijn het landschap van Hamburg.😉
    Geniet maar van elkaar allemaal en tót binnen afzienbare tijd! 😊
    X

  2. Ah zijn jullie nu alweer op de terugreis? Dat is toch snel gegaan eigenlijk. Die eeuwige plaatjes van Geirangerfjord als het over Noorwegen gaat zijn wel een beetje flauw inderdaad. Het is veel mooier en indrukwekkender. Slartibartfast heeft er niet voor niets een prijs mee gewonnen. Wij verbazen ons ook over de ‘lett tur’ wandelingen. Lett… makkelijk…. voor een berggeit ja. Niet voor poldermensen als wij. Fijne terugreis!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s