Sinterklaas is géén kinderfeest

WAARSCHUWING!
Deze blog gaat níet over MSA!

Het is “not done”. Maar ik moet het toch doen. Want ik vind er wat van. En ik heb er verstand van. Ik ben er namelijk mijn hele leven al bij betrokken. Ik heb 54 jaar ervaring. En iedereen heeft het er over. Maar omdat er mensen zijn die gaan schelden en gaan tieren als het onderwerp ter sprake komt, mag ik er niets meer van zeggen. Daarmee zou ik me verlagen. Zelfs bij ons thuis durf ik er niet over te beginnen… Het is net zoals je voor- en tegenstanders van facebook hebt. Breng het niet te berde als je het een beetje gezellig wilt houden. En schrijf er al helemáál geen blog over….

Maar ik kan het niet opbrengen. Ik ga toch zeggen wat ik ervan vind. Met alle risico’s van dien. Mogelijk leidt het tot een scheuring in de vriendenkring. Tot vetes in de familie. Mogelijk stuit het op onbegrip. Maar ik moet het gewoon kwijt. Ik ben vóór Zwarte Piet. Gitzwart als het kan. Geen stroopwafelpieten. Geen witte pieten. Geen veegpieten.

En wel hierom. Juist de lol van Zwarte Piet is het feit niet alleen dat hij zwart is maar dat hij onherkenbaar is. Dat is niet alleen handig als Oom Henk Zwarte Piet komt spelen bij het sinterklaaspartijtje bij de buurkindertjes. Maar ook leuk voor de vader en moeder van de buurkindertjes. Want een groot misverstand is, dat Sinterklaas een kinderfeest is! Sinterklaas is voor mij geen kinderfeest. Sinterklaas is een fenomeen waar ook volwassenen veel lol aan hebben en daar is niets mis mee. Ik heb menig Sinterklaasfeest gevierd zonder één kind erbij. Blauwe pieten dan? Die zijn ook onherkenbaar. Nee. Zwarte Piet is zwarte Piet. “Nou Syl, dat is ook star van je, je kunt het toch “gewoon’ veranderen als men daar moeite mee heeft?”. Veranderen kan best, maar het feit dat iets veranderbaar is, rechtvaardigt nog niet de noodzaak om het persé te veranderen.

Bovendien kun je je afvragen of je iets moet veranderen als er maar een paar mensen moeite mee hebben. Daarmee begeef ik me op glad ijs natuurlijk. Moet je dingen veranderen als er – in verhouding – maar een paar mensen last van hebben? Theo Maassen grapte daar over: “Ja, een groepsverkrachting, daar heeft ook de meerderheid lol van, DUS!”. Daarmee wil hij illustreren dat dat geen argument is. Maar ik vind dat dus van hem weer een slap argument om het daarom géén argument te vinden (kunt je het nog volgen?). Alsof het vergelijkbare zaken betreft.

Als we alles gaan veranderen waar mensen last van kunnen hebben, dan weet ik er ook nog wel een paar. (Ik ben ook gepest op school, en ik kan ondanks dat met plezier naar Tante Sidonia kijken; grote voeten, lang, slungelig en grote neus. En ik zag overal lantaarnpalen en stopnaalden)… Ik vind het natuurlijk niet goed als kinderen worden gediscrimineerd vanwege hun huidskleur. Als ze “gepest” worden en Zwarte Piet genoemd worden. Bovendien ligt pesten vanwege huidskleur mogelijk gevoeliger dan pesten als gevolg van lengte, dikte of dikke brilleglazen (hoewel – de pijn is hetzelfde denk ik).  Maar ik vind dat het geen oplossing is om dan Zwarte Piet op te heffen. Dat vind ik symptoombestrijding. Leer die kinderen dat ze niet moeten pesten. En leer de gekleurde jeugd maar dat er domme mensen op de wereld zijn die graag pesten. Daar hebben ze meer aan dan dat zwarte Piet verbannen wordt.

Feit is gewoon dat het best zou kunnen veranderen, en dat we voor veegpieten kunnen kiezen, maar dat vind ik afbreuk doen aan het vieren van Sinterklaas. Een beetje afbreuk. Maar het gaat mij te ver om te zeggen dat iemand star is als hij het handhaven van Zwarte Piet ondanks het feit dat ermee gediscrimineerd wordt prefereert boven het doorvoeren van een verandering.

En dat slavernijverleden. Ik weet nog wel een paar zaken die kunnen linken met het verleden. Sinterklaas is een op zichzelf staand fenomeen waarbij niemand meer denkt aan het slavernijverleden. En als iemand daar wel aan denkt, dan is dat jammer. Er zullen ook mensen zijn die niet van Halloween houden. Zie je een met bloed besmeurd kinderjurkje hangen. Leuk als je iemand verloren bent aan moord. Of erger. En als we gaan argumenteren kun je ook dit weer weerleggen: “Ja, Syl, maar het feit dat het ene feest wel gehandhaafd wordt op een bepaalde manier wil niet zeggen dat je een ander feest niet kunt aanpassen als dat beter zou zijn.”

Het komt hierop neer: Ik vind het feit dat sommigen moeite hebben met Zwarte Piet niet opwegen tegen het inleveren van de uniciteit van Zwarte Piet. Ik vind het zinvoller om aandacht te besteden aan het pesten en om jeugd weerbaar te maken. Het slavernijverleden vind ik er niets mee te maken hebben en staat wat mij betreft volledig buiten Sinterklaas. Ik zie ook dat er in de discussie soms naar mijn mening oneigenlijke argumenten worden gebruikt. Dan komen er zaken in voor over bepaalde bevolkingsgroepen. Ik ben tegen racisme. En voor Zwarte Piet. En ik ga niet mijn mond houden omdat er met modder wordt gegooid (oeps!).

Ik voel de neiging me beschikbaar te stellen als Zwarte Piet. Maar alleen als ik gitzwart word geschminkt.

Er zijn ergere dingen op de wereld. Daar wordt de hele discussie vaak mee afgedaan. Maar als je niets meer kunt zeggen omdat er ergere dingen op de wereld zijn, dan wordt het erg stil…..  Kijk in dat verband maar naar de prachtige en veelzeggende Ellendetroefkaart van Renske de Greef!

“Syl, dat had ik niet gedacht van jou, dat je je zou mengen in de Zwarte Pieten discussie”. Nee, dat had ik ook niet gedacht. Maar het voelt verdomde goed! Ik kan het nu laten rusten… Ik heb kleur bekend ;-).

Even goede vrienden, hoop ik?

Header: fotobewerking van foto van mij. Door Jenny Kompier. Mooi he?

8 gedachten over “Sinterklaas is géén kinderfeest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s