Afscheid

Leo is overleden. Afgelopen weekend op 4 maart. Ik ben er erg blij om dat hem een verder lijden bespaard is gebleven. Hij was op en dood- en doodmoe. Leo is thuis overleden aan de gevolgen van een longontsteking.

Lieve, dappere, moedige, stoere, wijze Leo. Je hebt alle mogelijkheden aangegrepen. Maar je wist ook dat er dingen zijn waartegen je niet kan vechten. “Ik ben geen Don Quichot” zei je. Je vocht niet tegen windmolens. Tegen bepaalde dingen kan er niet gevochten worden. En die dingen accepteerde jij. Ik heb je zelden horen klagen. “Pure pech” zei je….

MSA is een verschrikkelijke ziekte. Hoewel Leo zich erg verdiepte in het ziekteverloop werden we nog heel vaak verrast door monsterlijke konijnen uit de MSA-hoed. Leo kreeg in 2012 de diagnose Parkinson. In mei 2013 werd duidelijk dat het geen Parkinson, maar MSA was.

Leo wordt donderdag in besloten kring gecremeerd. We hebben samen gelukkig nog veel kunnen bespreken over de manier waarop hij zijn afscheid wilde.

Ik ga Leo verschrikkelijk missen.

Sylvia
20141013_104238
Farewell

Leo died on March, 4. I am very glad that he has been spared any further suffering. He was totally exhausted and tired to the bone. Leo died at home from the effects of pneumonia.

Dear, brave, courageous, tough, wise Leo. You grabbed all the opportunities that came along. But you also knew that there were things you could not fight. “I’m not Don Quixote,” you said. You didn’t fight against windmills. Certain things can not be fought. And those things you accepted. You rarely complained. “Just bad luck” you said ….

MSA is a terrible disease. While Leo was very immersed in the course of the disease, we were still very often surprised by monstrous rabbits out of the MSA-hat. Leo was diagnosed with Parkinson’s in 2012. In May 2013 it became clear that it was not Parkinson’s, but MSA.

Leo is being cremated Thursday in private. Fortunately we have had the possibility to discuss a lot about the way he wanted his farewell.

I’m going to miss Leo terribly.

Sylvia

40 gedachten over “Afscheid

 1. O,Sylvia dit is even schrikken hoor en wat je zeg er is hem een verdere lijdensweg bespaard
  blijft.
  Gecondoleerd met dit grote verlies voor jou het was voor jou ook zwaar allemaal maar je ging er voor.
  Heelheel veel sterkte toegewenst er valt ineens zoveel uit je handen en dat heeft tijd nodig.
  Liefs Jan en Leny Olthof😘😘

 2. Lieve Syl, ik wens je veel sterkte toe met dit grote verlies. Hij is zo dapper geweest en jij ook.
  Ik weet verder even niet wat ik moet zeggen. Sterkte meid. Liefs Ank.

 3. Ach lieve Syl, wat een verdriet. Ik wens je heel veel sterkte de komende tijd. Je weet waar ik woon. Dikke zoen. Anneke

 4. Lieve Sylvia,
  Wat een mooi mens is er vertrokken en wat een leegte laat hij achter. Een stevige omhelzing voor jou. Liefs Ada en Rob

 5. Hoi Syl , gecondoleerd met het verlies van Leo . Heel veel sterkte gewenst komende tijd. Liefs Maria en Peter.

 6. Lieve Syl
  Gecondoleerd met het verlies van je dappere Leo
  Ja geknokt heeft hij en jij met hem.een super sterk stel!
  Denk aan je❤️
  Edith

 7. lieve Syl,
  gecondoleerd met dit enorme verlies….
  “Leo really knew how to live”
  en jij maakte het mogelijk tot het laatste moment!
  liefs Hilde & Judith

 8. Wat een dubbel gevoel hebben we erbij. Opluchting en verdriet. Wat hebben jullie er samen toch een waardevolle periode van gemaakt. Syl, veel sterkte gewenst.
  Lieve groeten , ook van Hans. We denken aan je !

 9. Lieve Sylvia, allereerst gecondoleerd. Het eerste wat bij mij op komt, is dat ik hoop dat jij kracht put uit al dat geen je in dit proces voor Leo hebt gedaan. Maar misschien heb jij voor jezelf nog meer kracht nodig dan toen omdat de inspiratie voor die kracht er niet meer is.
  Maar als je samen zover bent gekomen, zul je ongetwijfeld nog veel verder gaan.
  Liefs
  Pieter en Mieke

  • Lieve Pieter en Mieke, het is inderdaad zo dat ik denk dat Leo en ik elkaar versterkten. Als hij niet zo sterk was geweest had ik het ook niet kunnen zijn. Het is heel fijn te weten dat ik veel voor Leo heb kunnen doen. Dank XXX syl

 10. Gecondoleerd, Sylvia. Mogen de fijne herinneringen aan Leo, een steun zijn tijdens de komende dagen. Um grande abraço, celeste

 11. Lieve Syl,
  Het was schrikken vanmorgen toen je mij vertelde dat Leo er niet meer is. Moedig dat je er was met Spits, fijn dat we Leo in gedachten meegenomen hebben in onze wandeling. Je weet hoe ik jullie bewonderde. Zelf heb ik veel aan zijn wijze woorden gehad als ik weer eens kwaad was op MacKenzie en hij mij terecht wees! Een bijzonder man is niet meer, maar zijn moed en doorzettings vermogen zullen mij altijd bij blijven.Veel kracht en een dikken knuffel.
  Lenie.

 12. Lieve Syl, moedig mens… Gecondoleerd. Ik wens je voor de komende week veel helpende handen en warme harten om jou (en Leo) heen. Ik wens je voor donderdag een heel mooie dag toe; een afscheid zoals jullie dat samen gelukkig nog goed hebben kunnen voorbereiden. Ik ken jullie niet persoonlijk, maar ik ben dankbaar dat ik (en Jaap ook) een klein eindje op jullie gezamenlijke levensweg heb mogen meewandelen. Ik heb enorme bewondering voor jullie allebei, zoals jullie beiden met deze akelige ziekte zijn omgegaan, en hoe jij door middel van je blog óók een beetje een spreekbuis voor Leo en voor alle andere slachtoffers van MSA bent geworden. We zijn in gedachten bij jullie, vandaag, morgen, donderdag, en daarna, Liefs van ons allebei, X

   • Heb gisteren veel aan jullie gedacht. Ik ben ervan overtuigd dat het een afscheid is geworden wat voor jou een eerste, heel belangrijke bouwsteen wordt voor het vormgeven van een leven zonder Leo… En: hoe verschrikkelijk de aanleiding ook is, ik kijk ernaar uit je in levende lijve te ontmoeten.

 13. My dear sweet cousin! We are so terribly sorry for this emense loss! Our hearts are happy for Leo that he is free of pain and suffering but our heart are so grieved for you and your loss. Our thoughts and our prayers are with you! We will be keeping you in our prayers. Love and hugs, Pat and Ria xoxox

 14. We just learned of Leo’s passing. Such an amazing man! Although we are saddened by your loss, we are also relieved that he is resting from his fight. My greatest sense of loss is that I had such little time with him. I have recently hear it said that,’it is not how long you live that is important, but how deeply.’ Leo lived deeply. Much love to you.
  pat

 15. Jedum Syl, gecondoleerd! Ik kende Leo niet maar hij is door jou verhalen bekender geworden.
  Ik heb je verhalen altijd mrt veel belangstelling gelezen, en volgens mij was hij een bijzondere man! Ik wens je veel sterkte en liefs. Monique

 16. Lieve Sylvia, Bij deze wens ik je heel veel sterkte bij dit grote verlies. Ik heb je verhalen steeds gelezen en heb bewondering voor hoe jullie
  met de ziekte van Leo om zijn gegaan.Liefs, Joke Reuvers

 17. Lieve Sylvia, ik heb je blogs met veel bewondering gevolgd. Bewondering voor jullie kracht en de liefde voor elkaar die die kracht alsmaar versterkte. Wat een verlies. Leo droeg zijn lijden met bewonderenswaardige moed, en jij was zijn grote drijvende kracht. Niets was je teveel, en je bleef zoeken naar oplossingen die zijn lijden konden verzachten. Nu is zijn lijden voorbij, meer kon je niet voor hem doen. Zorg nu goed voor jezelf meis, je hebt het verdiend. Ik wens je heel veel sterkte en kracht om deze moeilijke tijd door te komen. Veel liefs, Marianne

 18. Lieve syl. Heel veel sterkte met dit verdriet. Wij volgen je al een hele.lange.tijd. heel veel kracht. Groeten john en gerda nooijen

 19. Ik had nog maar net je website ontdekt.
  Wat fijn voor jouw Leo , maar wat zal jij de zorg missen.
  Verder moeten zonder jou Leo, het zal niet meevallen. Ik wens je heel veel sterkte.
  Bep Bol

 20. Liebe Sylk, wir haben in der Einsamkeit der Landschaft von Patagonien über Leos Abschied gelesen und waren und sind sehr traurig. Wir sind froh und dankbar, dass wir einige Tage gemeinsam verbringen konnten, wo er sich noch so freuen konnte. Wir werden nie vergessen, wie ihr uns aufgefallen seid, die liebevolle Art, wie ihr miteinander umgegangen seid. Das war eine wunderschöne Liebe, eine tiefe und echte Beziehung … obwohl ich weiss, dass du oft an Grenzen gestoßen bist. Jetzt ruht er und im Frieden. “Ja, Pech” sagte Leo!… “Sehr schade”.
  Ich umarme dich und wünsche mir, Du findest Trost in Freunden und schönen Erinnerungen. Auch die Gewissheit, dass ihm vielleicht noch Schlimmeres erspart wurde. Vielleicht kannst du uns hier mal besuchen kommen, nachdem alles – Papierkram und Aufräumen – vorbei ist… denn Leo … Leo ist ja ein Teil deiner Seele. Unser Beileid, Jürgen und Clemencia

  • Dear Clemencia and Jurgen. It is a very nice memory if I think of the days with you. And yes, Leo has become a part of my soul. I want to buy a campervan again….. By the way, Patagonie was one of our plans once…. I will have Trost indeed in the nice memories. Which are many. XXX syl

 21. Lieve Sylvia,

  Ik zie dit bericht en die op fb nu net pas. Ik schrok er van.
  Wat kan ik zeggen? Sterkte, met dit grote verlies! Dat hem verder een groot lijden nu is bespaard, ja… dat is een soort rust denk ik. Misschien dat het de pijn van het grote gemis, een beetje kan verzachten.

  Hartegroet,

  Monique Amber

 22. Hoi Sylvia, was net bij Dick Korteland en hij vertelde het dat Leo was overleden. Wat zal je hem missen! Maar goed dat hem een verder lijden bespaard is gebleven! Ik las soms je verhalen ….zo mooi!
  Ik wens je heel veel sterkte in de komende tijd!
  Groet Nel Korteland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s