Ooltgensplaat – of all places…

Mijn huidige huurders komen uit Tsjechië. Ze zijn anderhalve week in mijn huisje geweest en gaan morgen weer naar huis. Ze spraken erg goed Engels en ik was eigenlijk wel nieuwsgierig wat ze ertoe had gebracht om juist mijn huisje in – of all places – Ooltgensplaat te boeken. Vandaar dat ik ze uitnodigde om bij mij te komen eten. Op de camping  (oh, zo’n heerlijke plek) in Oude-Tonge. En zo zaten we woensdag met uitzicht op de landerijen nasi te eten (ja, Corry, die van jou). 20180619_153542.jpg

Het is bijzonder om te horen hoe het leven er is veranderd na de val van het communistische regime in november 1989. Eigenlijk is het nog maar kort geleden. Het toerisme is inmiddels erg toegenomen. En dat gaat ook in Tsjechië niet zonder slag of stoot. Ook daar zijn er steden die worden overspoeld door toeristen.  Er zijn steden waar geen “normaal leven” meer is;  de huizen worden restaurants of café’s of hotels of zo duur dat niemand er kan wonen.  Een Tsjechische kunstenaar is nu een project in Krumlov gestart waarbij er gedurende een aantal maanden ca vijftien gezinnen worden betaald om er een “normaal leven” te leiden. Dus spelen er kinderen op straat met een bal en staan er wasrekken. De mensen hebben dus een baan en die is “Een normaal leven leiden”. Het is een statement die de discussie over het toerisme wil aanwakkeren. Er is veel weerstand maar er zijn ook heel veel mensen geïnteresseerd, waaronder iemand die er daadwerkelijk heeft gewoond maar van wie het huis onteigend en gesloopt is. Toerisme is overal en neemt heel snel toe. Ook in Krumlov lopen hordes toeristen met rolkoffers.

Zo’n vaart zal het in Ooltgensplaat niet lopen. Hoewel ik me er bewust van ben dat het voor mijn buren toch anders is als er huurders in mijn huisje verblijven. Niemand is immers zo gezellig als ik :-). Maar serieus,  ik heb wel mijn buren gevraagd meteen aan de bel te trekken als ze last hebben van mijn gasten. Maar ik kan me niet voorstellen op welke manier; ze hebben een eigen ingang zonder dat ze een ander huis hoeven te passeren en een eigen parkeerplaats. Maar je weet maar nooit.

Het is ook voor vele gemeenten de vraag hoe om te gaan met deze ontwikkeling; de trend dat steeds meer mensen hun huis verhuren. Sommige steden of dorpen verliezen hun “hart”; hun leven. Ook op ons eiland Goeree-Overflakkee dreigt dat op sommige plaatsen. Goedereede bijvoorbeeld wil ervoor waken dat er niet teveel huizen alleen als vakantiewoning worden gebruikt. De Gemeente gaat ook handhaven op illegale verhuur van woningen die bedoeld zijn voor permanente bewoning.

Ik heb het geluk dat ik in een recreatiewoning woon met bestemmingsplan “recreatie” en ik heb een persoonsgebonden beschikking om er permanent te wonen. De Gemeente is nu beleid aan het ontwikkelen om te kijken hoe om te gaan met recreatieparken waar – al of niet met persoonsgebonden beschikkingen – permanent wordt gewoond. “Revitalisering van recreatieparken met onrechtmatige bewoning” is de Kadernota die onlangs hierover is geschreven en op 12 april jl. in de Gemeenteraad werd goedgekeurd. Daarin worden grofweg drie opties voor de vele recreatieparken op het eiland uitgewerkt. Optie één is het park bestemmen als sec recreatiepark. Optie twéé is het park een woonbestemming geven. En optie drie is dubbelbestemming (wonen en recreëren). Een Kadernota is een opzet, een plan van aanpak, om tot een beleid te komen.  Overigens is er nog een optie vier die elders in het land ook wordt overwogen en dat is gewoon totale sloop ;-). En allerlei tussenvormen en transities en subplannen etcetera.

Dit gaat dus niet over kernen waar huizen met woonbestemming worden verhuurd aan toeristen. Ondanks het feit dat ik het begrijpelijk vind dat we willen voorkomen dat hele kernen worden opgekocht als tweede woning om die vervolgens te verhuren zodat er geen “vaste” bewoners meer zijn, zou ik het jammer vinden als deze vorm van verhuur helemaal wordt ontmoedigd. Ik kan er soms erg slecht tegen als wordt gesuggereerd dat mensen graag luxe bungalows willen of parken en entertainment. Er is een grote groep mensen die niet in een park willen verblijven en de voorkeur geven aan het verblijf in een gewone woning of anderszins. En dat is ook een groep toeristen die juist de rust en eenvoud zoeken. Die boeken bij mij omdat ze niet weten dat mijn huis onderdeel is van het kleinste recreatiepark op het eiland, bestaande uit 13 eenheden. Er is dan ook niets dat daarop wijst, behalve het feit dat we een Vereniging van Eigenaren hebben met een jaarlijkse contributie van nog geen 30 Euro….

Ik vroeg nog even wat de Tsjechen hier hebben gedaan, die anderhalve week…. Ze hebben veel gefietst. Ik had fietskaarten met knooppunten van Goeree-Overflakkee en Zeeland, en ze bezochten Delft, Ouddorp, Willemstad en Zierikzee. Hebben gezwommen bij het strandje van Ooltgensplaat, ze waren in Middelharnis, Den Bommel, Stad aan t Haringvliet… en verder wisten ze niet meer hoe het heette. Ze waren wég van Ooltgensplaat, het haventje,  de Voorstraat, de natuur, en vooral de stilte en rust. En dat hoor ik van de andere huurders ook.

Had ze nog graag met de waterpoort pontje willen laten varen. Maar het was te ingewikkeld dat uit te leggen en ik kon ze niet verwijzen naar de website want die is alleen in het Nederlands. Maar dat had ook erg leuk geweest. Ze wilden ook naar Tiengemeten nog. En ook nog naar Rotterdam. In elk geval hebben ze zich heel erg vermaakt.

Ik vind het erg leuk op deze manier een centje bij te verdienen. Er gaat nog wel van alles af maar onder de streep blijft wat over. Ik ben overigens zelf ook soms er niet uit of het allemaal wel fair is. Zoals de taxidienst über de klandizie van de taxi’s naar zich toetrekt, zo voltrekt zich ook een verschuiving van de originele hotellerie naar de Airbnb’s etcetera.

Maar ik heb me ook laten vertellen dat het toch een andere doelgroep is. Ik denk dat het ook afhangt van de mate waarin de verhuur door particulieren plaatsvindt. En dat niets vanzelf gaat. We zijn ook gebaat bij toerisme op het eiland. Zolang het binnen proporties blijft. Want acteurs die het gewone leven gaan naspelen in het centrum van Ooltgensplaat…. Dat willen we niet.

Hoewel, ik stel me wel beschikbaar ;-). Lekker wasje buiten hangen…. , hondje uitlaten…


 

PS. Header – dit strandje bij de Grevelingen is ook super. Immens parkeerterrein (max 4 Euro per dag), een douche, wc’s…. lekker grasveld, schaduw, zon, zand. Verbazingwekkend dar ik daar niemand zag. Maar er lopen wel krabben in het water. Dus wel waterschoentjes aan. Maar ja, puur natuur!! 

20180506_134938.jpg

4 gedachten over “Ooltgensplaat – of all places…

  1. We willen er op uit als we vrij zijn. Dus logeren in een grote stad of juist op het platteland. Dat doen we vaker per jaar en dat levert goeds en minder leuks op. Zoals jij het aanpakt lijkt mij prima. Voor alles en iedereen.

    • Je mag altijd mijn huisje ook huren Ad hahaha. Maar inderdaad, alles binnen proporties en rekening houden met de omgeving. Het bevalt mij tot nu toe echt heel erg en ik vind het erg leuk.

    • Hoi Corry, het was heerlijk zoals gewoonlijk! En ik stal de show natuurlijk om in een mum lekkere nasi klaar te hebben. Lekker met wat kroepoek, seroendeng, eitje en satehsaus natuurlijk. En toegegeven; het is een zeer Hollandse pot. Zo aten en eten we al jaren nasi in Nederland….. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s