Waar waren we

Voor de administratie…
Heb me voorgenomen vanaf heden als ik er zin in heb op te schrijven waar ik was. Ik denk zo vaak dat ik ergens terug wil gaan. Je weet maar nooit… En overnachten op campings heeft het voordeel dat ze wel makkelijker te traceren zijn dan de wildkampeerplekken die Leo en ik altijd hadden; “derde bos, 15 minuten inrijden, dan eerste pad links”…

Heerlijke troepjes in de haven van Southwold

The Great Engeland Farewell Tour with Andrea and Bernd…. (Suffolk and Norfolk, UK) 

Clacton-on-Sea
Zondag 1 oktober 2017
Deze camping (www.grangefarmcampsie.co.uk) ligt op ca 20 minuten rijden van Harwich. Wij namen de Stena Line vanaf Hoek van Holland. Erg comfortabele manier van reizen. De camping zelf bestaat uit een groot veld. Oorspronkelijk boerenbedrijf. Toiletten basic. En je bent ontegenzeglijk in Engeland; overal briefjes ;-). Boeken ging niet zo soepeltjes. Prijs rond de 20 Pond en de Engelse Pond ligt rond de 1.13 Euro.

Thorpe-le-Soken
Ma-di 2-3 oktober 2017
Prachtige camping, met ook enkele cottages. Boerenbedrijf. Gelegen op een heuvel met prachtig uitzicht. Mooi verharde plekken voor de camper. Water op de plek. Redelijk sanitair en warme douche. Aardige wandeling naar het dorp met pub! Ook uitstekend om hondje uit te laten. Vriendelijke ontvangst. Nu is dat wel een cliché… Want ja, toen we aankwamen was er niemand en je moest opbellen. Maar dan, dan nog kan dat soepeltjes en aardig gaan. Een “telefonische ontvangst” is niet altijd minder hartelijk dan een chagrijnige receptioniste…. Zeker als de eigenaar later op de dag langs de camper komt. Uiteraard om zijn centje te innen maar ook voor het onvermijdelijke praatje. Het moet dan voor hem ook wel weer niet gemiddeld zijn om in de camper drie dames te ontwaren, waarvan twee loei-grijs, mid-vijftig. En een andere vitale dame van tegen de 80 die met haar autootje aan kwam zetten. En vertelt dat ze ons nog nooit heeft gezien.
Thorpe-le-Soken ligt bij Leighton Buzzard. http://www.townfarmcamping.co.uk Het gebied heet “The Chitlern”, ongeveer een uur ten Noord-Westen van Londen. Halverwege Luton en Reading. Mooi park bij Berkhamsted (www.chilternsaonb.org). Met vele, vele wandelingen.

Santon Downham
woensdag 4 oktober 2017
We overnachtten op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum van het Thetford Forest Park. Ook prachtige rondwandelingen. Santon Downham is een heel klein dorpje van ca 200 inwoners.

Riviertje, kale bomen, en sliertjes in het water…

Southwold
donderdag 5 oktober 2017
Prachtig klein toeristisch plaatsje met idyllisch haventje. Bij het inchecken zei de campingmeneer zonder dat we ook maar iets over de prijs hadden gezegd verontschuldigend: “Ja, Southwold is duur”. www.southwoldcamping.com Aardige camperplek met mooi uitzicht op dorpje voor 27 Pond. Sanitair is heel basic maar douche is warm en gratis. Je betaalt voor de plek. Want oktober is off-season. In het seizoen moet het hier stikdruk zijn. Mooi rondwandelingetje.

Norwich
vr-za 6-7 oktober 2017
Slapen langs de kant van de weg, maar wel in een sjieke laan in Norwich. VOor het huis van Beate en Michalis. Erg genoeglijk als je ’s avonds een wijntje op hebt. Norwich is echt een zeer aardige stad. Mooie winkels, ook kleinere winkels en veel horeca. En uiteraard een bunch of kerken, cathedralen en veel historische spulletjes.

Norwich country side
Slapen op de oprit. Het huis van Andrea en Pravin doet niet onder voor een viersterrencamping. Zeer dogfriendly, vooral vanwege de aandachtvan Issy, de dochter van Andrea en Pravin.

Vanaf deze plek ook weer mooie rondwandelingen. Ik vind die “public footpaths” erg gaaf. Overal in Engeland vind je ze. Het is gebaseerd op Romeinse wetgeving… Bernd vertelt dat het wel wat haken en ogen heeft. Als een landeigenaar voor langer dan een jaar toestaat dat er mensen over zijn land lopen, is hij verplicht het pad open te stellen en te onderhouden en geschikt te maken om te wandelen. Als er gedurende een jaar niemand overheen is gelopen, mag hij het pad weer terugclaimen. In Engeland zijn er groepen wandelaars die steevast elk jaar elk pad lopen om te voorkomen dat het wordt afgesloten. Veel paden worden onderhouden door vrijwilligers en ook “The National Trust” onderhoudt veel van dit wandelnetwerk. In sommige gevallen wordt (nog) EU-geld gebruikt ;-).. Bernd vertelt dat in Duitsland het wandelnetwerk veel minder formeel is geregeld en veel meer open is. Daar waar er een traktor kan rijden, kun je gewoon lopen. Zelden geeft dat problemen.

Happisburgh
zondag 8 oktober 2017
Camping met chalets (lees: stacaravans) www.manorcaravanpark.org. Mooi uitzicht, op een groot veld aan zee. Het valt me mee dat het gras het allemaal kan hebben zonder dat we in de modder zakken. De grond is hard genoeg. Maar er is wel een ander probleem hier; de erosie van de kust. De kust kalft af in gewis tempo. Er zijn al plenty huizen in de golven verdwenen en hier, waar we nu zijn, zal een compleet dorp worden verhuisd. Ook de camping hier, die prachtig ligt, wordt opgedoekt en verplaats landinwaarts. Dat verklaart mogelijk ook wel waarom er niet echt geinvesteerd wordt… De douche was koud ondanks de 20p die Andrea en Bernd in het warmwatermachientje hadden geworpen…. Desondanks wordt hier ook 23 pond in rekening gebracht voor een camper met electriciteit, hond en drie personen… Maar ja je hebt dan ook wel een uitzicht van heb-ik-jou-daar. Én een pub op loopafstand!

Wells-Next-the-Sea

Ma-di 9-10 oktober

Pinewoods Holiday Park is een immens complex met – alweer – talloze stacaravans. Ook deze plek is erg in trek. Maar het camper/caravan veld ligt buiten het zichtveld. Dat is fijn voor de caravans, dan zien ze de witte plaag niet, en dat is fijn voor de campers, dan zien ze de blauw/grijze blokkendozen niet. De camping moet wel erg nieuw zijn. De plekken zijn nogal kaal maar ik houd wel van wijdsheid en dan kan ik hier mijn hart ophalen. HEle grote plekken, deels verhard, maar dan met dat grit waardoor er toch gras door groeit en dat staat wel erg aardig. Op alle plekken water. Door de wijdsheid tv ontvangst (hehe eindelijk weer eens). En internet van de camping, met redelijk bereik.

Wells-Next-The-Sea is zo’n mooi haventje dat droogvalt bij eb. En dat vind ik altijd zo leuk. Die scheve bootjes op één zijn. Ja, dan zijn die platbodems toch wel wat saai…. Die heb je hier niet zoveel voor zover ik dat kan zien. Bijzonder. Toch eens navragen waarom. Het dorp is toeristisch, met vele winkeltjes en koffietentjes. En ongeheurd veel hondjes. Spits was mee en Bernd walked the dog. Oh, dat is luxe! Diezelfde middag hebben Bernd en Andrea hem meegenomen naar het strand waar hij lekker los kon.

Nog even dit; het sanitair complex van de camping doet niet onder voor een soort Schipholachtige faciliteit. Zelfs aan parfumering is gedacht. 20171010_105943.jpgHele ruime douches, maar ohhh, daar kom ik weer – wat een afgang als je dan na elke 7, ja ZEVEN seconden de knop weer in moet drukken om water te krijgen. DAn kun je er met je derriere wel tegenaan gaan staan maar dat is niet echt comfortabel. Bovendien is de douchekop vast aan de muur en niet verstelbaar. Aangezien ik lang ben, is de douchekop bovenaan dichter bij de muur. Dus dan moet ik met mijn nek naar achteren hellen, tegelijkertijd met mijn billen naar voren omdat de knop in de weg zit, dus ik sta als een soort banaan te douchen. Kijk ,dan maar wat minder mooie douches. En doe wat aan die kraan….. Bovendien wind ik me dan op als ik doortrek en mijn toiletpapiertje blijft liggen wegens gebrek aan power. DAn sta je daar te wachten, want je wilt niet weglopen als dat papiertje er nog ligt. Maar het duurt dan lang voordat de stortbak weer vol is….

Maar het was er wel prachtig…..

SAM_2307.jpg

 

 

Bradfield,
12-13 oktober 2017, The Strangers home Holiday Park

Niet al te grote, sympathieke camping. www.strangershome.co.uk Met nieuw management. Wij hebben geen referenties omdat wij het oude management niet kenden….  Wij arriveerden en stonden achter de slagboom te wachten, klaar om ons te melden in de pub, toen er iemand op ons af kwam snellen. Op een drafje. Het leven is vol van aannames. Zo namen wij aan dat deze vriendelijke mijnheer de eigenaar van de camping was. Hij opende de slagboom en liep voor naar de juist nieuw aangelegde verharde camperplaatsen. Een camping zo ongeveer 20 minuten van Harwich. Kijk, da’s comfortabel. We hebben er twee nachten gestaan. De pub is ca 40 meter van de camperplek ;-)…… Wij waren buiten het seizoen dus erg rustig. Oh, wat is het heerlijk dat er ook niet gerookt wordt in die Engelse pubs. Dat is niet meer toegestaan. Ik heb in de pub heerlijke lekkerbekachtig iets gegeten en Andrea een vegetarisch gerecht. Ook de wijn was goed. Erg gaaf dat het in Engeland verplicht is om een bepaalde vastgestelde hoeveelheid wijn te schenken. Op de glazen staat dus een maatverdeling. Niet van die eierdopjes die je hier soms krijgt……

Het sanitair is prima. Lekker warme douche. Je schrikt je wel te blubber als je ziet dat al het water onder de deur door verdwijnt maar dat is omdat je tevoren niet had gezien dat daar de afwateringsgoot zit……

Kortom, een hele fijne camping. Een klein strandje van de rivierbedding op loopafstand. Je kunt met de auto naar Manningtree maar dat hebben wij niet gedaan. We hebben gewoon niet al teveel gedaan die dag…. De volgende morgen vroeg opgestaan om bijtijds in Harwich te zijn. Heerlijk om dan tevoren nog even uitgebreid te winkelen bij Morrison. Dat is een grote supermarkt bij Harwich, ,onderweg naar de boot. De boot vertrok om 9 uur, je moet er om 8 uur zijn, maar dat is prima te doen.

Ja, dit was een waardige afsluiting van Engeland. Prijs voor twee nachten, twee personen en een camper en een hondje en elektriek: 35 Pond…. (pond is ca 1.13 Euro)….